Piața neagră a țigaretelor a scăzut în iulie 2013 până la 11,8%, față de 12,6% în mai, conform datelor companiei de cercetare Novel. Potrivit producătorilor din domeniu, un punct procentual recuperat din contrabandă înseamnă încasări suplimentare la buget de aproximativ 40 de milioane de euro.
În ultimul an și jumătate, contrabanda cu țigarete s-a menținut, în medie, la aproximativ 13% din piața totală a țigaretelor.
”Pentru luna iulie, notăm o scădere semnificativă în regiunile Nord-Vest și Sud-Vest. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectată regiune de comerțul ilicit, urmată de regiunile Vest (24,4%) și Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenienței, produsele cu timbru de Moldova și Ucraina rămân la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizând 23,2%, respectiv 22,8% din comerțul illicit”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
Potrivit acestuia, Serbia continuă tendința de scădere și în luna iulie, pănă la 8,9%. Pentru prima dată în studiile pe care le realizează, Novel a introdus noțiunea de ”Cheap Whites”, prin care sunt definite mărci ieftine care nu aparțin marilor producători și care sunt destinate pieței negre. Aceste așa numite ”Cheap Whites” dețin cea mai mare pondere din piața neagră, și anume 34,9%.
”Produsele inscripționate Duty Free reprezintă 4,2% din comerțul ilicit. În România, magazine Duty Free mai există doar la granița externă cu Serbia, Ucraina și Moldova, condițiile lor de funcționare, ca și cantitățile de țigarete ce pot fi cumpărate legal fiind strict reglementate. Există însă și produse contrafăcute, marcate Duty Free pentru a părea legale, care ajung direct pe piața neagră, fără să treacă prin shopuri”, a precizat Marian Marcu.
Și reprezentanta JTI România, Gilda Lazăr, remarcă trendul puternic descendent al fluxului de produse provenite din Serbia, care continuă – de la aproximativ 24% în 2012 la sub 9% în iulie 2013.
”Așa cum am mai precizat, Poliția de Frontieră, cu sprijinul JTI, a desfășurat o campanie în șapte județe din sud-vestul și vestul țării, cu scopul educării cetățenilor cu privire la efectele negative ale contrabandei. (…) Ca urmare, numărul apelurilor către Poliția de Frontieră a crescut cu peste 40% în iulie comparativ cu luna precedentă, ceea ce arată în ce măsură oamenii au devenit conștienți de efectele sociale și economice profund negative ale contrabandei”, a precizat Gilda Lazăr.
La rândul său, declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania, un punct procentual recuperat de piața legală din contrabandă înseamnă sume suplimentare la bugetul de stat de aproximativ 40 de milioane de euro.
”De remarcat că această diminuare s-a produs în conditiile în care, potrivit cercetării Novel, prețul mediu pe piața ilicită a înregistrat în luna iulie o scădere de 0,3 lei, revenind la prețul din martie 2013”, a punctat Adrian Popa.
Pe de altă parte, interzicerea țigărilor mentolate și a celor de tip slim ar putea crește din nou contrabanda.
“Privind în perspectivă, la propunerea Comisiei Europene în legătura cu proiectul de modificare a Directivei Tutunului, este posibil ca interzicerea țigaretelor mentolate și a celor de tip slims, adică interzicerea a 10% din piața europeană a țigaretelor și a aproximativ 20% din piața locală, să conducă la o revigorare a pieței negre, în favoarea căreia Statele Membre pierd anual aproximativ 12,5 miliarde de euro”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.
În opinia celor trei producători de tutun, pentru reducerea pieței negre este necesară, pe lângă reglementarea mai clară a infracțiunilor de contrabandă și evaziune fiscală, calificarea infracțiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria.
În plus, aceștia mai spun că este necesară și atribuirea unor competențe specifice poliției locale și jandarmeriei, în condițiile în care traficul ilicit cu țigarete se desfășoară și în afara punctelor tradiționale de trecere a frontierei.
Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, al doilea după companiile din sectorul petrolier. Numai anul trecut, producătorii de țigarete au plătit la bugetul de stat peste 3 miliarde de euro, reprezentând accize și taxe. Suma înseamnă aproximativ 2,7% din PIB și o contribuție la veniturile bugetare de aproximativ 10%.
Foto: the-money-channel.ro
Cosmina Croitoru