2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:53
No menu items!

Continuă protestele și incertitudinea la Oltchim

spot_img

Peste 400 de angajaţi ai Combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea continuă joi protestele pe platoul din faţa pavilionului administrativ al societăţii, cerând să li se plătească salariile restante şi solicitând fonduri pentru reluarea producţiei.

Liderul angajaţilor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev, le-a spus  salariaților că, în urma discuțiilor avute de miercuri seară la Ministerul Economiei,  a rezultat că, restructurările sunt iminente, dacă va fi reluată activitatea combinatului la 65 la sută din capacitate.

Liderul anagajaţilor de la Oltchim a declarat presei că, dacă se acordă plăţi compensatorii în urma restructurărilor, sunt mulţi salariaţi care vor să plece, mai ales din cei care mai au puţin până la pensie.

„Personalul va fi redistribuit, nu rămâne nimeni fără loc de muncă”, a spus Cernev.

Miercuri salariații au primit banii pe concediile de odihnă urmând ca în zilele următoare să primească și salariile pe august și tichetele de masă pe luna iulie.

Oamenii vor protesta însă până când vor primi salariile restante şi banii necesari repornirii instalaţiilor ” a adăugat Corneliu Cernev.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat, miercuri seară, după o întâlnire cu sindicaliştii de la Oltchim la minister, că Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, bani care vor fi acordaţi din fondul de privatizare dacă Dan Diaconescu nu achită suma pentru pachetul de acţiuni.

El a adăugat că, odată cu aprobarea actului normativ, va fi notificată şi Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat. Ministrul Economiei a menţionat că suma este acordată cu titlu de împrumut, banii urmând să fie restituiţi în cel mult şase luni, la dobânda pieţei.

Mitingurile au început pe 5 septembrie când liderii de sindicat de la Oltchim au întrerupt activitatea în semn de protest faţă de tergiversarea luării unei decizii în privinţa situaţiei combinatului și a suspiciunii că nu se intenționează privatiyarea ci închiderea definitivă a combinatului. Cu o zi înainte directorul general, Constantin Roibu, demisionase iar angajații nu-și mai primiseră salariile de două luni.