7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:00
No menu items!

Contagiunea în creștere. Care sunt focarele Europei, cu România în topul listei

spot_img

O relaxare a măsurilor de securitate, reluarea călătoriilor chiar și în afara spațiului Schengen și începerea sezonului estival. Revenirea ofensivei Covid-19 poate fi atribuită mai multor elemente, în timp ce virologii continuă să se împartă între cei care consideră virusul mai puțin agresiv și cei care susțin că nimic nu s-a schimbat cu adevărat în comparație cu lunile de iarnă și cele din timpul primăverii, transmite Il Sole24ore citată de Rador și preluată de G4Media.

Iată cum în Europa, de la Germania, la Franța, trecând prin Spania, autorităţile se pregătesc să facă față noului val de infectări, în timp ce România este confirmată ca fiind unul dintre principalele focare ale Bătrânului Continent, care a depășit pragul de 3 milioane de cazuri, cu o medie de aproximativ 20 de mii pe zi. Noile focare îngrijorează OMS, care invită statele să nu excludă posibilitatea reinstituirii măsurilor drastice.

Alarmă în Franța

Vineri, 24 iulie, Direcția Generală pentru Sănătate a lansat alarma privind o răspândire a coronavirusului „la niveluri comparabile cu cele de la sfârșitul perioadei de lockdown”. Numărul de pacienți pozitivi pentru Covid-19 a înregistrat o tendință ascendentă timp de trei săptămâni consecutive şi în 24 de ore au fost înregistrate 1.130 de cazuri noi.

Situaţia cea mai îngrijorătoare se verifică la granița cu Spania, în special în regiunea Catalonia care este afectată de un nou val de infecții.

În timpul unei inspecții pe aeroportul Roissy-Charles De Gaulle din Paris, premierul francez Jean Castex (aflat în funcție din data de 3 iulie) a anunțat că pasagerii care provin din șaisprezece țări expuse riscului coronavirus, ale căror frontiere cu Franța sunt în prezent închise, vor fi testaţi sistematic la sosirea în ţară.

La două luni după încheierea carantinei, Franța se teme de o revenire a epidemiei. Luni, 20 iulie, ministrul sănătății, Olivier Véran, a declarat că focarele constatate sunt „între 400 și 500” adăugând că „suntem încă foarte departe de un al doilea val”, în timp ce a recunoscut că există „semne preocupante ale revenirii epidemiei pe teritoriul național”.

În Germania, abatorul-focar de la Rheda-Wiedenbrück

Miniştrii sănătății din landuri doresc să potenţeze testele pentru coronavirus pentru cei care se întorc din vacanță, sau sosesc în țară. Numărul noilor cazuri a crescut mult în ultima lună. Conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins, infecțiile semnalate au crescut cu 742 în ultimele 24 de ore, comparativ cu cele 605 de cazuri raportate în ziua precedentă, ajungându-se la un total de 205.623 de cazuri.

Cel mai periculos focar rămâne abatorul Tönnies din orașul Rheda-Wiedenbrück din Renania de Nord-Westfalia. Virusul s-a răspândit la jumătatea lunii iunie, afectând peste două mii de lucrători ai companiei, proveniţi, în mare parte din țări din Europa de Est, care locuiau în barăci adiacente fabricii, în condiții de igienă precare.

Mulți dintre lucrători munceau şi în condiţii de subcontractare. Un control efectuat la jumătatea lunii mai, a constatat deficiențe în măsurile de restricţie prevăzute (cum ar fi distanțarea și utilizarea măștii de protecție). Abatorul a rămas închis timp de patru săptămâni și a fost redeschis la jumătatea lunii iulie, sub controlul strict al autorităților.

Antreprenorul Clemens Tönnies a susținut că nu lipsa igienei a cauzat răspândirea virusului, ci sistemul de climatizare (indispensabil procesării cărnii) care a recirculat aerul contaminat. Prin urmare, a respins acuzațiile de „vătămare corporală din neglijență” și încălcarea normelor de prevenire a infecțiilor. În acest moment se desfășoară o anchetă judiciară împotriva sa.

Tönnies a solicitat guvernului local rambursarea salariilor anticipate în timpul carantinei, provocând reacția diferitelor forțe politice (CDU, SPD, Verdi, Linke, AfD și Fdp). Mai multe asociații animaliste și ambientaliste au protestat împotriva redeschiderii fabricii.  Pentru ministrul-președinte al Landului Saxoniei (estul Germaniei), Michael Kretschmer, „cel de-al doilea val” al pandemiei „a sosit deja”.

Spania: 281 de focare active

Cea mai mare alarmă privește Catalonia: guvernul celei de-a doua comunități autonome a dispus închiderea discotecilor, a cluburilor de noapte și a pub-urilor. În același timp, programul cazinourilor și cel al sălilor de jocuri a fost redus, acestea rămânând deschise doar până la miezul nopții.

La aceeaşi oră vor închide şi barurile și restaurantele aflate în municipalități unde există deja măsuri restrictive, precum Barcelona. „Scopul acestor măsuri este limitarea mobilităţii și am insistat deja asupra faptului că, în anumite spații, este mai dificil să se mențină măsurile de precauție. Situația din Catalonia este complicată și avem puține oportunități și timp pentru a acționa ”, a explicat secretarul sănătății, Josep Maria Argimon.

Situația din pania este urmărită îndeaproape de autoritățile italiene, având în vedere numărul foarte mare de studenți care participă la programul universitar Erasmus în țară și care au fost nevoiți să se întoarcă în Italia în ultimele luni.

În Belgia, a murit o fetiță de trei ani

Purtătorul de cuvânt interfederal Covid-19, Boudewijn Catry, a anunțat că o fetiță de trei ani a murit din cauza coronavirusului. Este cea mai tânără victimă din Belgia. În martie, tot din cauza coronavirusului, a murit o fetiță de doisprezece ani. Catry a adăugat că în Belgia, numărul cazurilor pozitive la Covid-19 a crescut, săptămâna trecută înregistrându-se o medie de trei persoane infectate pe zi.

Față de riscul crescând al unui nou val de contagiere, Consiliul Naţional de Securitate a decis că începând de vineri, 24 iulie, va fi obligatorie purtarea măștilor în toate piețele în aer liber și pe străzile comerciale aglomerate. În perioada 12 și 18 iulie, noile cazuri de coronavirus din Belgia au crescut cu 89% față de săptămâna precedentă.

Cazul României

În Europa de Est, continuă să crească numerele pandemiei din România, unul dintre principalele focare din ultimele săptămâni. În ultimele 24 de ore, în ţara balcanică au fost înregistrate 1.284 cazuri de Covid-19, un nou record de la începutul pandemiei.

Numărul total al persoanelor infectate a ajuns astfel la 43.678, iar cel al deceselor, la 2.165. Sute de noi infectări şi în Serbia, Bosnia, Bulgaria, Kosovo și Macedonia de Nord. Ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, a semnat o ordonanță care prevede carantinarea tuturor persoanelor care au fost în România și Bulgaria în ultimele 14 zile.