4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:08
No menu items!

Consumul mondial de energie va crește cu 80% până în 2050. Ce alte previziuni mai face Shell

spot_img

 Consumul mondial de energie va crește cu 80% până în 2050. Ce alte previziuni mai face Shell

Cererea de energie la nivel global ar putea crește cu până la 80% până în 2050, în contextul în care populația va crește la aproape 9 miliarde, iar milioane de oameni vor ieși din sărăcie, potrivit unui studiu publicat luni de compania Shell. Documentul ia în calcul tendințele din economie, politică și industria energiei, pentru a schița evoluțiile predictibile pentru următoarea jumătate de secol.

Astfel, sunt luate în calcul două scenarii, care se referă la implicațiile ritmului de dezvoltare economică global, la tipurile de energie folosite, la creșterea gazelor cu efect de seră, la politicile publice care duc la dezvoltarea energiei curate și la eficiența energetică.

Primul scenariu, denumit ”Munți”, arată că guvernele vor avea un rol puternic în introducerea de măsuri dure și pe termen lung, care vor duce la dezvoltarea unor orașe mai compacte și la transformarea rețelei globale de transport. Strategiile noi vor oferi accesul către resurse de gaze naturale suficiente – care vor devein principala resursă de energie până în 2030. De asemenea, se vor face progrese în captarea dioxidului de carbon, ceea ce va aduce un sistem energetic mai curat.

Al doilea scenariu, denumit ”Oceane”, descrie o lume mai prosperă și mai volatilă. Cererea de energie va crește puternic datorită creșterii economice. Electricitatea va fi distribuită pe scară mai largă, iar guvernele vor acea nevoie de mai mult timp pentru decizii majore. Sistemul energetic va fi influențat mai mult de forțele pieței, decât de politicile publice. Petrolul și cărbunii vor rămâne parte a mixului energetic, dar vor crește și resursele regenerabile. Până în 2060, energia solară va deveni principala resursă de energie a lumii.

Royal Dutch Shell este o companie energetică anglo-olandeză, listată la Bursa din Londra, a doua ca mărime din lume în acest domeniu, după ExxonMobil.

Vlad Bârleanu