4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 17:56
No menu items!

Consumul de colagen, între beneficii și efecte adverse

spot_img

Despre beneficiile colagenului citim zilnic și ne întâlnim mai peste tot cu reclame. Produsele cu colagen, fie că sunt ingerate, fie că sunt aplicate topic, sunt în mare vogă în lumea cosmeticelor și a frumuseții. Și totuși nu trebuie să uităm de posibilele efecte secundare.

Ce este colagenul

Colagenul este o proteină fibroasă insolubilă majoră în matricea extracelulară și în țesutul conjunctiv; el este foarte important în țesuturile de conexiune precum oasele, ligamentele și cartilagiile. Suplimentele de colagen sunt folosite cu precădere pentru îmbunătățirea aspectului pielii.

Unul din multitudinea de studii efectuate a arătat că femeile care au ingerat între 2,5 și 5 grame de colagen timp de opt săptămâni au căpătat o piele mai puțin uscată și mai elastică decât subiecții de control ai studiului.

Un alt studiu a arătat că acest supliment poate îmbunătăți creșterea unghiilor și a părului, în timp ce altele spun că ajută la reducerea durerilor articulare și per total la sănătatea acestora. Un beneficiu particular al colagenului este că nu te va face să crești în greutate deoarece această proteină dă senzația de sațietate.

Reacții nedorite generate de colagen

Colagenul este o proteină pe care corpul nostru o produce până la un punct, iar suplimentele cu colagen par a fi secretul tinereții veșnice. Acest ingredient de bază pare să fie prea bun pentru a fi adevărat. Ca orice alt supliment alimentar și colagenul poate avea efecte secundare.

Colagenul poate afecta sănătatea intestinelor

Nutriționistul Meghan Lyle spune că deși peptidele de colagen sunt în mare vogă acum, beneficiile consumului lor sunt încă în curs de analizare. Unele studii clinice au raportat câteva efecte secundare la nivel gastrointestinal în urmă consumului de suplimente cu colagen.Unii pacienți s-au confruntat cu constipație.

Alții au observat o reducere a apetitului. De aceea este cel mai bine să consultăm medicul înainte de a include suplimente noi în dietă și pentru a evita eventuale interacțiuni nocive cu alte medicamente.Unele persoane sunt sensibile la proteina de colagenChiar dacă unora consumul de colagen le-a făcut bine, alți oameni nu atât de norocoși.

„Sunt persoane sensibile la acidul glutamic liber din proteina de colagen și pot avea ușoare dureri de cap sau dificultăți în a adormi atunci când ingerează prea mult colagen sau prea aproape de ora de odihnă”, este de părere dieteticianul Pamela Schoenfeld.Poate favoriza formarea pietrelor la rinichi

Un efect secundar important pe care colagenul îl poate avea este posibilitatea de dezvoltare a pietrelor la rinichi. Pamela Schoenfeld spune că „dacă o persoană a avut în trecut calculi renali cu oxalat de calciu, este indicat să înceapă ușor cu aportul de peptide de colagen”.

Cel mult o lingură de pudră de colagen pe zi ar trebui să fie suficientă și sigură. dintre aminoacizii care se găsesc din abundență în colagen, hidroxiprolina, poate fi convertit în oxalat și excretat prin rinichi în urină.

Când circumstanțele sunt propice, acest fapt poate declanșa formarea de calculi renali. Întotdeauna trebuie consumată multă apă când introducem în dietă suplimentele cu colagen.

Deși poate afecta rinichii, nu s-a descoperit aproape niciun efect secundar asupra ficatului.Crește nivelul de calciu din organismColagenul consumat zilnic duce la creșterea nesănătoasă a nivelului de calciu, mergând chiar până la hipercalcemie.

„Se poate să nu observăm dacă nivelul calciului crește, dar putem prezenta diverse simptome precum constipație, oboseală, greață, vărsături și dureri de oase. Acest efect secundar se datorează faptului că tabletele de colagen conțin ingrediente din surse marine bogate în calciu, precum crustaceele”, explică dr. Samuel Malloy.

Vestea bună este că în acest caz se poate schimba metoda de administrare, dar cu o atenție sporită la felul în care ne simțim în timpul consumului.Poate provoca reacții alergice„Riscul cel mai mare când vine vorba de efecte secundare îl reprezintă reacțiile alergice”, avertizează dr. Malloy:

„Suplimentele de colagen sau produsele de îngrijire care îl conțin pot cauza reacții alergice, care pot fi chiar fatale. Printre simptomele unei reacții alergice se numără mâncărimi sau furnicături în gură sau pe porțiunea de piele pe care a fost aplicat colagenul, umflarea limbii sau a pielii, respirație șuierătoare, dureri abdominale, greață și/sau vărsături. Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome, trebuie să opriți imediat aportul de colagen indiferent de formă lui și să consultați un medic.

Colagenul îți poate influența negativ dispoziția

Adăugarea de proteină de colagen în regimul alimentar poate duce la un deficit de triptofan. Scăderea nivelului de triptofan vă duce la scăderea nivelului de serotonină, care se traduce prin acumularea de sentimente de nervozitate, iritabilitate, anxietate și depresie. Trebuie acordată o atenție sporită în cazul unor afecțiuni de acest fel deja existente.

Poți irosi banii

Deși nu este un efect secundar organic, dr. Arielle Levitan atrage atenția asupra tentației de a cheltui sume mari pe suplimente cu colagen, cu toate că încă nu există date de netăgăduit privind rolul acestuia în repararea țesuturilor. „Cel mai probabil veți lua un număr de ingrediente necunoscute și netestate.

Aceste produse nu sunt reglementate și ingredientele sunt discutabile în termeni de eficiență și posibile efecte secundare. Un supliment personalizat de multivitamine cu nutrienții speciali în funcție de dietă, stilul de viță și problemele dumneavoastră de sănătate, poate fi de mai mare ajutor.

De exemplu, este dovedit că Vitamina C este un nutrient necesar în a ajuta corpul să producă colagen. Aceasta, în combinație cu Vitamina D și biotina, poate fi o formă mai eficientă de a da organismului ceea ce are nevoie pentru a menține și reconstrui țesuturile afectate precum pielea, oasele, cartilagiile și parul.”

Corpul produce singur colagen, dar în jurul vârstei de 35 de ani această producție începe să se diminueze și apar semnele de îmbătrânire. Deși ne dorim ca organismul nostru să continue producția de colagen, nu sunt prea multe de făcut pentru a-l ajuta. Astfel suplimentele alimentare sunt o soluție care ne dorim să funcționeze.

Ce trebuie să știi despre consumul de colagen

Indiferent de ce parte a baricadei ne plasăm, trebuie să ținem cont de faptul că suplimentul de colagen nu este o proteină completă și are nevoie de triptofan pentru a-și face treaba. Dacă decidem să consumăm suplimente de colagen, este indicat să le ajutăm și cu alte surse de proteine precum lactate, carne, ouă sau proteine vegetale.

O altă opțiune este fiertura de oase. Fiertura de oase de înaltă calitate este de departe cea mai bună sursă de colagen de tip doi, deoarece conține cantități mari de colagen biodisponibil. Biodisponibil înseamnă cantitatea de nutrient care este absorbită și folosită de corp. Studiile au arătat că acest tip de colagen poate, în timp, să îmbunătățească densitatea de colagen din piele.

D.Constantin