19.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024 - 20:03
No menu items!

Consumul de alcool în avion poate dăuna sănătății pe termen lung

spot_img

Într-un studiu publicat în revista Thorax, cercetătorii au evidențiat pericolele potențiale ale consumului de alcool înainte de a trage un pui de somn în avion. Studiul, condus de Dr. Eva-Maria Elmenhorst de la Institutul DLR de Medicină Aerospațială din Köln, Germania, a constatat că amestecul de alcool cu somnul la altitudini mari poate scădea semnificativ nivelul de oxigen din sânge și poate crește ritmul cardiac, prezentând riscuri pentru sănătate în special pentru cei cu afecțiuni cardiace sau pulmonare, conform CNN.

Avioanele zboară de obicei la altitudini de aproximativ 2.438 de metri (8.000 de picioare), unde presiunea aerului și nivelurile de oxigen sunt mai scăzute decât de obicei. Acest mediu hipobaric, combinat cu alcoolul, intensifică scăderea saturației de oxigen din sânge. „Vă rugăm să nu consumați alcool la bordul avioanelor”, a îndemnat Dr. Elmenhorst.

La studiu au participat 48 de adulți sănătoși care au dormit timp de patru ore într-un mediu simulat de cabină de avion, timp de două nopți: o dată fără alcool și o dată după ce au consumat echivalentul a două pahare de vin sau cutii de bere. Rezultatele au arătat o scădere a nivelului de oxigen și o creștere a ritmului cardiac în nopțile în care participanții au consumat alcool.

„Combinația dintre consumul de alcool și dormitul în condiții hipobarice reprezintă o presiune considerabilă asupra sistemului cardiac și ar putea să ducă la accentuarea simptomelor la pacienții cu afecțiuni cardiace sau pulmonare”, au notat cercetătorii.

Mulți pasageri consumă alcool la bordul aeronavei pentru a-i ajuta să doarmă în condițiile adesea inconfortabile din cabină, însă această practică poate avea un impact negativ atât asupra calității imediate a somnului, cât și asupra sănătății pe termen lung. Alcoolul poate facilita adormirea, dar afectează în mod negativ calitatea somnului. Participanții la studiu au avut un timp redus în somnul REM (rapid eye movement), mișcarea rapidă a ochilor, o etapă critică pentru consolidarea memoriei și recuperarea creierului.

 

Amalia-Alessandra