3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 4:01
No menu items!

Consulul Claudiu Ţaga face afaceri cu statul de milioane de euro, din Senegal, cu satelitul

spot_img

Claudiu Țaga, consulul României în SenegalConsulul român la Dakar (Senegal) Claudiu Ţaga a făcut și face afaceri de milioane și ca businessman, și ca politician, iar mai nou, și ca diplomat. Colonel în rezervă, „arma” topometrie, Ţaga a luptat pe două fronturi: politică şi afaceri. De la PNL a obţinut un mandat de deputat (2008-2012), de la UNPR un post de consul la Dakar (Senegal). În paralel, firma sa, Gauss SRL, devenea stăpâna banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), de unde contractele pentru teledecţia terenurilor agricole aduc chiar și zeci de milioane de euro. Chiar şi acum când colonelul acţionar este consul al României în Senegal.

În 1998, colonelul Claudiu Ţaga a intrat în PNL. În acelaşi an, împreuna cu Mircea Stoian, fost camarad de armă, Ţaga a înfiinţat societatea Gauss SRL. Până în 2007 firma era o supravieţuitoare a economiei de piaţă.

În 2007, firma militarilor civili devine brusc una strategică pentru România şi măsoară toate terenurile agricole ale patriei, în baza numeroaselor contracte obţinute de la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură), instituţie aflată sub mandat PNL. Este anul din care începe derularea fondurilor europene pentru implementarea măsurilor de sprijin, finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA).

Gauss SRL, ochiul lui Dumnezeu

Din 2007 şi până în prezent, Gauss SRL este liderul subvenţiilor agricole acordate la hectar. În urma măsurătorilor făcute prin teledetecţie (satelit, GPS), APIA împarte banii agricultorilor. Daca Gauss greşeşte, subvenţiile se dau anapoda. Prin 2008 se pare că a greşit, fiindca a ieşit un scandal monstru. Mii de fermieri nu se regăseau în hărţile făcute de Gauss şi au riscat pierderea subvenţiilor europene.

Bucureşti- Dakar, o cursă a contractelor fără sfârşit

Deși a fost membru PNL 10 ani și a intrat pe lista acestui partid obținând, cu noroc, prin redistribuire, un mandat de deputat (2008-2012), după ce s-a văzut în Parlament, s-a reorientat şi, în 2008, a devenit independent. Până la urmă a ales UNPR, partid care l-a recompensat cu actualul post de consul la Dakar. Se pare că a măsurat bine alegerea partidului, pentru că UNPR e la putere.

Contractele curg pe bandă rulantă. Pe lângă cele obţinute pe la Oradea sau de la alte autorități, prestând topometria străzilor ce intră în refacere, SC Gauss continuă să facă măsuratori de milioane de euro de la APIA.

Citește aici declarația de interese

Ţaga despre el însuşi: „Din ofiţer activ m-am transformat în civil activ”

 Topometristul, politicianul, diplomatul şi businessman-ul Claudiu Ţaga are şi un blog prin care se promovează. De aici aflăm şi cum s-a descurcat în civilie:

În august 1998 am ieşit la pensie, după aproape 30 de ani de activitate neîntreruptă. APV-istul din mine murise, se născuse însă rezervistul… Ah, nu ştiţi ce înseamnă APV-ist? Un om care face Armată Pe Viaţă. Acesta era titlul cu care eram gratulaţi noi, ofiţerii, în vechiul sistem.       

      Aşadar, din ofiţer activ m-am transformat în civil activ. Între timp, împreună cu un alt coleg ofiţer, din aceeaşi specialitate şi în aceeaşi situaţie ca şi mine, am făcut o firmă care măsoară… pământul. De pe pământ şi din aer. Încet-încet, locul teodolitului şi compasului de 2 metri a fost luat de staţii echipate cu laser şi G.P.S.-uri.

     La început, am organizat câteva tabere de vară şi multe cantonamente de muncă. Şi am măsurat aceleaşi coclauri pe care le măsurasem întotdeauna. Treptat insa, firma noastră a devenit cunoscută, a ajuns un fel de lider regional  în domeniul cadastrului si am prins câteva contracte serioase prin Italia, Ungaria, Moldova şi România. Tot ce am câstigat am investit în aparatură. Noi, acţionarii de azi ai firmei, stăm la bloc, dar aparatura geodezică pe care o posedăm valoreaza milioane de dolari. Fiindcă atât am dat pe ea!

Astăzi, firma Gauss foloseşte cele mai noi tehnologii din domeniu si este capabila sa masoare terenul din avion si sa faca harti complicate cu ajutorul satelitului. Iar măsurătorile noastre de acum, chiar dacă sunt facute din spaţiul aerian sau stratosferic, sunt de o mie de ori mai exacte decât cele făcute cu ruleta şi compasul acum 15-20 de ani. Si de o suta de ori mai rapide…”.

Ștefan Tănăsescu