Guvernul a aprobat, în şedinţa din 26 mai, noul Contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale, prevederi care vor intra în vigoare de la 1 iulie. Pachetul de asistență medicală prevede, printre altele, ca adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani să beneficieze anual de consultații de prevenție.
Adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție. Tot în scopul consolidării prevenţiei, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații.
Asigurații vor avea dreptul la medicină fizică de reabilitare (fizioterapie) de 7 ore/zi, 35 ore pe săptămână, în ambulatoriu. Iar informațiile de la laboratoare vor ajunge mai repede la medicii curanți, putând fi transmise prin e-mail atât rezultatul analizelor, cât și alte şi investigaţii paraclinice.
În asistenţa medicală spitalicească, sunt peste 100 de serviciilor medicale noi care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi, cu condiţia ca unităţile să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile pe săptămână şi de 7 ore pe zi, acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate.
Îngrijiri medicale la domiciliu, indiferent de casa de asigurări care asigură evidența
Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăşi 300 de lei pe zi, se arată în hotărârea adoptată de Guvern.
În ceea ce privește îngrijirile medicale şi paliative la domiciliu, vor putea fi oferite acestora la locaţia declarată de persoana asigurată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luată aceasta în evidență, conform unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Pentru medicamentele compensate se introduc noi reglementări privind prescrierea biosimilarelor, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.
În pachetul de bază medical, asigurat de stat, se introduc noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre care: manşoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei, orteza craniană.
E. Stan