-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:51
No menu items!

Consultanți fiscali despre TVA redus la pâine: Un evazionist este evazionist și la 24%, și la 9%

spot_img

Consultanți fiscali despre TVA redus la pâine: Un evazionist este evazionist și la 24%, și la 9%

Măsura scăderii TVA la pâine este una binevenită pentru o anumită categorie de populație, însă este greu de crezut că va reduce evaziunea fiscală în această zonă, sunt de părere consultanții fiscali de la Nexia România.

”O persoană care are un comportament evazionist este puțin probabil să și-l schimbe de bună voie. Un evazionist este evazionist ți la 24%, și la 9%. Măsurile ar trebui luate în zona constrângerilor”, este de părere Luminița Ristea, partener CRG Nexia.

Pe de altă parte, Ristea crede că un câștig substanțial din această măsură l-ar putea avea marii retaileri, care au anunțat că vor reduce prețul la pâine, atrăgând astfel clienți în magazine.

”Cu politici de marketing bine gândite, clientul adus în magazin poate fi determinat să facă și alte cumpărături. Acest fenomen poate fi uşor generat de marile lanţuri pentru că este greu de crezut că la magazinul clasic de la colțul străzii pâinea va fi mai ieftină”, consideră Luminiţa Ristea.

Pe de altă parte, nici în rândul consultanților fiscali opiniile nu sunt unanime. PricewaterhouseCoopers (PwC) România a transmis că reducerea TVA la pâine și produsele de panificație este un pas important pentru scăderea evaziunii fiscale în acest sector și ar trebui extinsă la carne, lapte, zahăr și ulei și corelată cu inspecții fiscale și simplificarea plății taxelor.

„Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multă vreme. De altfel, România era unul dintre puţinele state europene care nu aplica cote diferenţiate de TVA pentru alimentele de bază. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei măsuri, este de aşteptat ca aceasta să ducă şi la o stimulare a consumului, iar, dacă va fi corelată cu o activitate susţinută de control, vom putea asista în timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanţă Fiscală, PwC România.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat că impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9%, de la 1 septembrie, va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

De asemenea, Guvernul a decis că livrările de energie către comercianţi şi tranzacţiile cu certificate verzi vor fi incluse în sistemul de taxare inversă, unde taxa pe valoarea adăugată este aplicată la finalul lanţului comercial, pentru combaterea evaziunii fiscale şi eliminarea problemelor de lichidităţi ale operatorilor.

Despre această măsură, reprezentanții Nexia România spun că este, în principal, un avantaj acordat anumitor contribuabili care activează în sectorul energiei, prin facilitarea unui flux de numerar mai ”fluid”, fără indisponibilizarea unor sume de bani ce urmează să fie rambursate de către stat.

”Această măsură vine să mai  ≪îndulcească≫ situaţia pentru companiile din acest sector, care au fost destul de afectate de schimbările aduse de Ordonanţa 57/2013 în ceea ce priveşte reducerea numărului certificatelor verzi pentru fiecare megawatt produs din surse regenerabile și impactul asupra  credibilității finanțatorilor”, spune Luminița Ristea.

Potrivit consultantului, această Ordonanţă a afectat foarte mult activitatea de finanțare a acestor business-uri, prin modificarea ipotezelor inițiale folosite la obținerea finanțării și creșterea implicită a duratei de recuperare a investiției.

”Prin noua măsură propusă pentru Codul Fiscal se va da o gură de oxigen industriei, prin faptul că acei producători de energie electrică care îndeplinesc  criteriile din Ordonanță vor benficia de regimul de taxare inversă”, precizează Luminiţa Ristea.

“Pe lângă avantajul pe care îl aduce contribuabilului în zona de cash-flow, această prevedere va avea ca efect şi combaterea evaziunii fiscale pe lanţ, pentru că nu se va mai colecta TVA şi, deci, se vor opri rambursările ilegale de TVA. Este important de ştiut că această prevedere se va aplica limitat doar pentru două categorii de contribuabili din zona de livrare şi transfer, şi nu pentru toată piaţa. Este o soluţie inteligentă pentru piaţă, care vine în avantajul contribuabililor cinstiţi care lucrează corect şi care îi va ajuta mult în zona de cash-flow ”, precizează Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu şi Asociaţii membru NEXIA.

Cosmina Croitoru