3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 16:04
No menu items!

Consultanță marca Banca Mondială: După eșecul pe consumatorii vulnerabili, urmează reducerea CAS

spot_img

banca mondiala

Experți din Banca Mondială vor oferi consultanță Guvernului Ponta pentru reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5% de la 1 iulie, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Aceeași instituție s-a angajat să ofere Executivului consultanță în definirea categoriilor de consumatori vulnerabili, demers finalizat cu greu abia la un an de la expirarea termenului-limită.

Autoritățile române s-au întâlnit, marți, cu cei ai Băncii Mondiale, pentru a cere ajutorul în demersul anunțat ieri de premierul Victor Ponta, de a reduce povara fiscală asupra angajatorilor din România.

”În cadrul întâlnirii s-a discutat despre posibilitatea ca Banca Mondială să ofere sprijin şi consultanţă  pentru fundamentarea reducerii sustenabile a poverii fiscale asupra muncii, în contextul angajamentului negociat cu FMI de reducere semnificativă a contribuţiilor sociale la angajator, reducerea CAS cu 5% de la 1 iulie”, se arată în comunicatul MFP.

Tot Banca Mondială a fost cea care a oferit consultanță Guvernului României, începând din toamna anului trecut, pe definirea categoriilor de consumatori vulnerabili. Teoretic, aceștia constituie grupul-țintă al încasărilor pe care statul le ia din taxarea veniturilor excepționale ale producătorilor din energie, estimate a fi încasate odată cu liberalizarea pieței. Practic, banii luați de la companii se duc tot la bugetul de stat, urmând ca de acolo să capete destinația dorită de membrii Cabinetului.

Finanțatorii externi – FMI și Comisia Europeană – au stabilit cu Guvernul Ponta, în 2012, ca pachetul legislativ care să vizeze protecția acestor categorii sociale să fie gata până la sfârșitul anului.

„Până la finalul anului 2012, în cadrul unui grup interministerial, în consultare cu toţi operatorii economici din petrol şi gaze, vom elabora un pachet legislativ de măsuri fiscale în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor excepţionale în urma liberalizării preţului la gaze, impozite care vor merge într-un fond special şi se vor adresa consumatorilor vulnerabili. Aceştia vor fi definiţi prin Legea energiei, care se află în Parlament şi avem termen de adoptare în mai”, declara la mijlocul lunii mai 2012 actualul ministru al Finanțelor, Daniel Chiţoiu, care la acea vreme ocupa portofoliul Economiei.

Apoi, în luna august a anului trecut, ministerul Muncii – instituție care s-a bucurat de consultanța Băncii Mondiale pe această speță – anunța prin vocea ministrului Mariana Câmpeanu că se lucrează la grupele de venituri și procentele de ajutor.

”Discuţiile pe care le avem cu FMI se axează exact pe găsirea soluţiilor celor mai bune pentru a veni în sprijinul consumatorului vulnerabil în momentul în care preţurile la energie vor creşte, începând cu 2013. În această perioadă analiza se face pe grupe de venituri şi procent de ajutor pe care îl vom da acestor persoane”, declara Câmpeanu în 8 august 2012.

După ce sarcina s-a dovedit mai dificilă decât se estimase inițial, în schemă au intrat consultanții Băncii Mondiale. Astfel, la sfârșitul anului 2012, același ministru Câmpeanu declara că, la acel moment, autoritățile fac simulări împreună cu cei de la Banca Mondială, pentru a stabili în ce condiții se va putea obține sprijinul de la stat pentru factura la energie electrică.

Experții, cei ai BM la pachet cu cei români, s-au bazat pe anchetele INS privind gospodăriile, pentru a decide care sunt consumatorii cei mai vulnerabili. Câmpeanu spunea că este posibil ca, pe lângă venituri, să fie luate în calcul și alte bunuri, precum mașinile sau terenurile.

„Şi aceste lucruri le vom analiza împreună cu Banca Mondială, nu mai stăm să numărăm bibilici, să găsim o formă adecvată, pentru ca cei care au nevoie de aceste ajutoare să le primească”, declara Câmpeanu în 23 ianuarie 2013. Ajutoarele urma să fie acordate din aprilie, când facturile practic au explodat.

Doar că în martie 2013, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție a UE împotriva României, pentru nesepararea operatorilor de transport de cei de producție din domeniul curentului electric și al gazelor, dar și pentru nedefinirea exactă a consumatorilor vulnerabili la liberalizarea prețului energiei. Mai exact, Legea energiei 123/2012, la care făcea inițial referire Chițoiu, nu a definit clar acest tip de consumatori.

Abia în august 2013, Guvernul Ponta a dat o Ordonanță de Urgență care definește mai precis aceste categorii sociale și ajutoarele alocate, respectiv OUG 27/2013.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că, în urma discuțiilor cu FMI, Guvernul poate reducere taxarea muncii din vara anului viitor dacă găsește toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar să fie neutru.

”Este un angajament politic pe care îl asumăm în numele Guvernului şi în numele coaliţiei de guvernare şi, în mod sigur, de la 1 iulie această scădere semnificativă, pentru că într-adevăr 5% este semnificativ, va opera şi sperăm să aibă într-un timp mediu, evident, efectele pe care ni le dorim cu toţii”, a transmis Ponta.

Cosmina Croitoru