2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:53
No menu items!

Consultări ale lui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare, la Cotroceni. Declarațiile liderilor politici / UPDATE

spot_img

Tema consultărilor o constituie încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale

Klaus_Iohannis_SZ

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare, pe tema încheierii unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale, sunt în desfăşurare, la Palatul Cotroceni.

Prima delegaţia care a intrat la consultările cu şeful statului a fost cea a PSD, condusă de premierul Victor Ponta, şi din care au mai făcut parte Mircea Duşa, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov. Alături de şeful statului, la discuţii participă consilierii Dan Mihalache, George Scutaru, Cosmin Marinescu şi Andrei Muraru. Discuţiile cu reprezentaţii PSD au durat jumătate de oră, social-democraţii plecând de la Palatul Cotroceni fără a face declaraţii de presă.

Delegația PSD a fost urmată la consultări de cea a PNL formată din co-preşedintele Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Andrei Chiliman, Teodor Atanasiu şi Marian Petrache.

Lideri PNL: Acordul obligă Guvernul, indiferent cine-l compune, să-şi respecte angajamentele faţă de Armată

Acordul pe care îl iniţiază preşedintele şi care sper să obţină un consens din partea partidelor politice este un acord pe deplin justificat. Aceasta înseamnă, pe de o parte, din punctul nostru de vedere punerea în operă a tuturor angajamentelor la care România s-a angajat de la momentul semnării acordului de aderare la NATO, iar pe de altă parte înseamnă categoric o investiţie în securitatea naţională şi o investiţie în securitatea fiecărui cetăţean al României„, a declarat co-președintele PNL Alina Gorghiu la finalul discuțiilor cu Iohannis.

Liderul PNL a apreciat că prin semnarea acordului propus de șeful statului „România dă un semn de maturitate, dă un semn de responsabilitate, asumându-şi prin consens politic sper o promisiune pe care a luat-o în calitate de ţară membră NATO„.

Avem garanţia că de data aceasta, la iniţiativa preşedintelui României, acest pact – deşi în România există o istorie nefericită a acordurilor pe diverse domenii – va deveni realitate şi România va trece de la entuziasmul de a fi ţară NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament„, a mai declarat Gorghiu.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a afirmat că acordul iniţiat de Iohannis vine să răspundă angajamentului luat la summit-ul NATO din luna septembrie.

Considerăm că un astfel de acord politic e o garanţie în plus pentru ca Guvernul Ponta să-şi respecte angajamentele faţă de apărare luate chiar prin programul de guvernare – menţionez aici un program de restabilire a capacităţii de luptă a armatei române care a fost întrerupt la această oră. Suntem convinşi că numai printr-un consens politic pe termen lung putem da încredere şi militarilor noştri dar şi partenerilor strategici ai României că suntem gata să ne ridicăm capacitatea de apărare, plecând de la principiul că securitatea noastră înseamnă prosperitatea noastră”, a mai spus Predoiu.

Liderii PNL au fost întrebaţi dacă acordul politic iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis se va materializa printr-un proiect de lege sau va face obiectul unui vot în Parlament. Predoiu a replicat că nu s-a discutat despre o astfel de „dezvoltare a acordului”.

Prin el însuşi acordul obligă Guvernul, indiferent cine compune acest guvern, să-şi respecte angajamentele faţă de armată prin bugetul de stat„, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.

După consultările cu liderii PNL, au urmat cele cu partidul Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), delegaţia fiind condusă de vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea.

Din delegaţia UNPR au mai făcut parte Neculai Onţanu, senatorul Ion Toma, Cătălin Cherecheş, Florin Secară şi Liviu Codârlă.

Gabriel Oprea: UNPR propune ca bugetul de 2% pentru Armată să se aplice începând cu 2016, nu din 2017

UNPR salută iniţiativa domnului preşedinte Iohannis de a semna un acord cu toate partidele parlamentare pentru a acorda, din 2017 un buget armatei de minim 2% pentru următorii 10 ani„, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, la finalul consultărilor de la Cotroceni.

Liderul UNPR a precizat că formaţiunea sa, încă de la înfiinţare, a susţinut majorarea bugetului Armatei la minimum 2,38% din PIB.

Armata română are nevoie de acest buget, mai ales în actualul context de securitate mondială, regională, are programe majore de înzestrare, avioanele multirol, modernizarea fregatelor sau baza 99 de la Deveselu. Mai mult decât atât, i-am propus domnului preşedinte Iohannis, vom propune şi primului ministru, partenerilor din coaliţia de guvernare, ca acest lucru, adică bugetul de minimum 2%să-l facem chiar din 2016. Orice zi câştigată în plus reprezintă mai multă siguranţă pentru români.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

Gabriel Oprea a menţionat că în discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis a mai fost atins subiectul legilor privind securitatea națională, în cazul cărora UNPR consideră că este necesară o dezbatere publică între reprezentanţii societăţii civile, ai Guvernului, ai instituţiilor pe linia securităţii naţionale şi ai mediului academic.

Potrivit programului consultărilor, între 12.15 şi 12.45, președintele va discuta reprezentanţii Partidului Conservator. Din delegaţia Partidului Conservator condusă de liderul formațiunii, Daniel Constantin, fac parte senatorul Vasile Nistor, deputatul Bogdan Ciucă, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, deputatul Damian Florea şi senatorul Eugen Durbacă.

De la 13.00 la 13.30 este programată discuţia cu Uniunea Democrată Maghiară din România, iar de la 13.45 la 14.15, cea cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, urmând ca în finalul consultărilor, de la 14.30 la 15.00 să intre la discuţii reprezentanţii Partidului Poporului – Dan Diaconescu.

Este posibil ca la finalul consultărilor Klaus Iohannis să facă o declaraţie de presă, în care să prezinte concluziile discuţiilor cu reprezentanţii partidelor din Parlamentul României, pe tema finanţării Armatei – una dintre prioritățile mandatului său de președinte în următoarea perioadă, după cum a anunțat în urmă cu o săptămână.