-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:13
No menu items!

Construcția secțiunii submarine a conductei South Stream va începe în noiembrie

spot_img

Consorțiul condus de Gazprom mai face un pas spre consolidarea poziției de monopol

teava south stream

Lucrările de amplasare a țevilor pe fundul Mării Negre pentru realizarea gazoductului South Stream vor începe în luna noiembrie, a declarat Jasper Jansen, purtătorul de cuvânt al consorțiului South Stream Transport, potrivit agenției bulgare BTA, citate de Agerpres.

În prezent, sunt îndeplinite toate condițiile pentru începerea lucrărilor la secțiunea offshore a conductei South Stream, iar amplasarea de țevi va începe dinspre partea rusească a conductei. Secțiunea offshore a conductei South Stream va avea o lungime de 931 de kilometri, între orașul Anapa din Rusia și portul bulgar Varna, via Marea Neagră.

La rândul său, Michael Sasse, directorul de comunicare al companiei germane Wintershall, a apreciat că această porțiune din viitorul gazoduct South Stream va fi finalizată, deoarece este vorba despre un proiect care se derulează în apele internaționale.

”Credem că în momentul în care țevile vor fi amplasate pe fundul mării vor fi rezolvate și problemele cu porțiunea de la suprafață a proiectului”, a declarat Michael Sasse.

Acesta a adăugat că secțiunea de la suprafață a conductei South Stream va fi construită de o altă companie, însă, cel mai probabil, se va ajunge la o rezolvare a situației în urma discuțiilor cu Uniunea Europeană.

În luna iulie, Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în așteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislația europeană. Legislația UE interzice ca furnizorii de gaze naturale să controleze și conductele de transport.

Gazoductul South Stream este proiectat astfel: din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două — spre nord, prin Serbia, Croația, Ungaria, Slovenia, Austria, și spre sud, către Grecia și sudul Italiei. Secțiunea submarină dintre Rusia și Bulgaria va avea 900 de kilometri lungime.

Construcția gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acționarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia), cu 20%, Wintershall Holding (Germania) și EDF (Franța) cu câte 15%. Gazprom a înființat deja companii mixte cu societăți din Austria, Bulgaria, Croația, Slovenia, Grecia, Ungaria și Serbia.

Federația Rusă încearcă să-și securizeze rutele de acces pentru gaze, evitând teritoriul Ucrainei. Din perspectiva UE, dezvoltarea South Stream ar fi un eșec, pentru că statele UE nu au posibilitatea să-și diversifice sursa de gaze, dependența față de Federația Rusă urmând a se mări. Una dintre soluțiile promovate de România și SUA a fost Nabucco, pe baza gazelor din Azerbaidjan, însă acest proiect a fost abandonat în 2013.

S.Z.