4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:43
No menu items!

Constantin Niță, captiv în propriul ”minister”. Cum arată chinurile facerii în administrația din România

spot_img

Constantin Niță, captiv în propriul ”minister”. Cum arată chinurile facerii în administrația din România

Faptul că Varujan Vosganian și Constantin Niță și-au programat inițial ieșiri în public la aceeași oră nu a avut ca motiv competiția dintre cei doi în interiorul Ministerului Economiei, ci problemelor din interiorul noului Departament pentru Energie, coordonat de șeful PSD Brașov, potrivit unor surse oficiale.

Luni la prânz, Biroul de Presă al Ministerului a anunțat că ministrul Economiei Varujan Vosganian va participa marți la ora 10.00 la o conferință pe tema reindustrializării României și că Niţă, ministrul delegat pentru Energie, va susține o conferință de presă la aceeași oră. Spre seară, Biroul de Presă a revenit cu precizarea că Niță va susține conferința de presă la ora 12.00.

”A fost o greșeală care se explică prin haosul din noul departament al Energiei”, a afirmat un oficial pentru Sursa Zilei.

În luna martie, Constantin Niță și secretarii de stat din coordonarea sa și-au mutat birourile în clădirea Elcen din București. Niță încearcă să asigure funcționarea Departamentului la rang de minister, fără să aibă resursele necesare – în clădire nu este acces la Internet, pentru că Elcen nu și-a plătit abonamentele, nu există department juridic, birou de presă sau departamente de specialitate.

Miza conflictului dintre Niță și Vosganian, sau, pe plan mai larg, între PSD și PNL, o reprezintă coordonarea unor societăți precum Romgaz, Conpet, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica (în prezent în insolvență). Aceste companii dețin monopoluri naturale și sunt, în mod tradițional, generatoare de profituri mari, dar și de fonduri pentru toate clientelele politice din ultimii 20 de ani, prin contracte cu dedicație sau fraude.

De asemenea, Ministerul deține participațiile statului la două dintre cele mai importante companii din România – OMV Petrom și Rompetrol Rafinare – și coordonează cadrul legislativ pentru domeniul energiilor regenerabile, unul dintre cele mai de interes pentru investițiile străine din ultimii ani.

În HG 47/19 februarie 2013 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, se precizează: ”Ministrul delegat pentru energie și ministrul delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediul de afaceri și turism coordonează activitățile din domeniile pentru care au fost învestiți”.

Prin recenta modificare în parlament a Ordonanței 96/2012, miniștrii delegați au primit în subordine departamente cu personalitate juridică și vor putea da ordine fără să mai aibă nevoie de delegare din partea miniștrilor șefi de portofolii.

Astfel, Niță se pregătește să conducă Departamentul pentru Energie, o entitate cu personalitate juridică, și, implicit, marile companii din sectorul energetic.

Din momentul în care acest Departament va putea să-și mărească schema de personal cu juriști, specialiști și consilieri, Guvernul Ponta va avea o nouă problemă – încălcarea promisiunii conform căreia mărirea numărului de ministere nu va însemna mai mulți angajați la stat.

Vlad Bârleanu