Constanța va avea printre cele mai scumpe ornamente de Sărbători din țară. Primăria orașului a decis să dea în acest an nu mai puțin de 1 milion de euro pentru iluminatul festiv.
În urmă cu un an primarul liberal Vergil Chițac declara că nu va irosi banii pentru beculețe, în condițiile în care prioritățile primăriei trebuie să fie altele, mai ales în pandemie. „Spitalul de Boli Infecțioase, școlile și liceele, terenurile de sport și parcurile ar fi arătat altfel dacă bugetul acestei instituții ar fi avut alte priorități”, spunea edilul. Iar, între timp chiar Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța a fost afectat de un incendiu în urma căruia 7 persoane și-au pierdut viața pe loc, iar Guvernul a decis că orașul are nevoie de ajutor pentru subvenționarea căldurii în municipiu, nu mai puțin de 4 milioane de euro (aprox. 22 milioane lei).
„Într-un an în care sărbătorile sunt umbrite de pandemie, într-un an în care ne dăm seama că prioritățile primăriei ar fi trebuit să fie altele, refuz să cheltuim în continuare sume importante de bani pentru luminițele de sărbători.
Este un an în care decesele umbresc viața cotidiană și ne arată câte lipsuri avem. Nu sunt paturi în spitale, nu sunt măști si mănuși suficiente, ne lipsește personalul medical, așadar nu cred că putem vorbi de cheltuirea a peste 1 milion de euro pentru decorațiunile de sărbători”, spunea hotărât anul trecut primarul Chițac, criticând dur fosta administrație PSD pentru bugetele mari acordate iluminatului festiv în fiecare an, printre cele mai scumpe din România.
Iar tocmai lipsurile de tot felul din sistemul sanitar din România au dus și la tragedia, de la începutul lunii octombrie, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unitate medicală aflată în subordinea Primăriei Constanța, fără nicio mare investiție în ultimii 20 de ani.
Anchetatorii au stabilit că incendiul a fost cauzat de desprinderea din tavanul de pe Secția ATI a unui neon, care s-a lovit de podea. Primele declarații ale medicilor și personalului medical, date acum două săptămâni, arătau și faptul că detectoarele de oxigen stăteau fie scoase din priză, fie nu funcționau. În plus, sute de nereguli au fost descoperite de autoritățile care au luat la verificat spitale județene, municipale, orășenești, centre medicale, spitale private și sanatorii balneare din Constanța, cele mai multe fiind găsite tocmai în unitățile suport COVID-19. Printre acestea se numără existența improvizațiilor sau supraîncărcărilor instalației electrice și echipament de stingere a incendiilor nefuncțional.
Însă, chiar și așa beculețe nu vor lipsi în acest an din oraș. Primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, susține acum că nu se știa că intrăm în valul patru când a fost pornită licitația.
„Ce să mai licitezi la 1 noiembrie când la 15 decembrie trebuie să ai luminile. Nu ai când. Noi, în momentul în care am pornit licitația asta, nu știam că intrăm în valul patru. Nici nu știam care este dimensiunea valului patru”, a declarat primarul Constanței potrivit presei locale.
Adina Silav