4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:40
No menu items!

Consolidare pe piața porcilor a companiilor abonate la despăgubiri din bugetele publice

spot_img

Grupul Premium Porc, acuzat de implicare în scheme de fraudare a bugetelor publice în contextul epidemiei de pestă porcină africană (PPA), a inițiat procedurile de preluare a patru ferme din județul Argeș, care au un ”model de business” similar.

Într-un comunicat de la începutul lunii februarie, Consiliul Concurenței a transmis că analizează ”tranzacția prin care Premium Pork Commercial SRL intenționează să preia activitățile desfășurate de Danbred Argeș SRL, Agroprod Benţa Nicu SRL, Agro Consulting Chiriac SRL și Slobozia Food Production SRL în domeniul reproducției, îngrășării și vânzarii porcinelor către abatoare”.

Premium Pork Commercial SRL, din Golești, Vrancea, este parte a Premium Porc Group, un grup de companii cu acționariat din Danemarca, specializat în înființarea și gestionarea producției de porcine, potrivit prezentării de pe propriul site.

Danbred Argeş, companie cu afaceri de 48,4 milioane de lei în 2019 şi un profit de 10 milioane de lei, este deţinută Marsuland Holding (40%), Munkbro Holding (40%), companii cu sediul în Danemarca, Ion Benţa (10%) şi Ionel Chiriac (10%), potrivit ZF.ro. Agroprod Benţa Nicu SRL și Agro Consulting Chiriac SRL au acelaşi acţionariat. În schimb, la Slobozia Food Production SRL, Ionel Chiriac deține 100% din părțile sociale.

Afinitatea dintre cele două grupuri de firme nu ține doar de originea daneză a capitalului, ci și de modul în care ar fi abuzat de disponibilitatea statului de a despăgubi firmele pentru cazurile de pestă porcină, prin încălcarea normelor de biosecuritate și prin falsificarea datelor contabile, potrivit unor surse din industrie și unor date publice din comunicările ANSVSA. Modul de lucru al Grupului Premium Porc face obiectul unei plângeri la DNA din partea conducerii ANSVSA și, de asemenea, este investigat de Direcția Antifraudă din ANAF.

Potrivit unor surse din industrie, confirmate de surse judiciare, fraudele de la fermele din Vrancea ale Grupului Premium Porc fac obiectul unei investigații in rem la Serviciul Teritorial Galați al Direcției Naționale Anticorupție. Mai exact, societatea Premium Porc SRL Vrancea face obiectul unei sesizări transmise DNA de ANSVSA.

Și, după cum se poate observa în comunicarea făcută de Consiliul Concurenței, concentrarea economică se va face prin Premium Pork Commercial SRL, tot din Vrancea.

În total, grupul de firme Premium Porc este constituit din 11 companii și funcționează ca un holding, cu rol de integrare și optimizare fiscală, dar și cu rol de disimulare, în cazul unor presupuse acțiuni la limita legalității.

Potrivit surselor din industrie citate, administratorii din grupul Danbred ar fi preluat de la Premium Porc Group acest modus operandi: infectarea intenționată a fermelor, raportarea în fals a faptului că fermele ar fi fost pline, cu complicitatea unor funcționari publici, și încasarea unor despăgubiri maxime de la bugetele publice (bugetul de stat și fonduri europene), conform mecanismului descris pe larg aici. Transferul unui astfel de know-how ar fi dus – susțin aceleași surse – la apropierea dintre cele două grupuri și, în final, la preluarea analizată acum de Consiliul Concurenței.

În octombrie 2019, PPA a fost declarată la ferma Agro Consulting Chiriac, peste 20.000 de porci fiind declarați drept sacrificați. În februarie 2020, virusul a fost depistat la ferma DanBred din județul Argeș, fiind cerute despăgubiri pentru 42.000 de porci sacrificați.

Potrivit unor surse oficiale, despăgubirile din bani publici către firmele din Grupul Danbred s-au acordat astfel:

  • Agro Consulting Chiriac SRL – 14 milioane de lei, în noiembrie 2019;
  • Agroprod Benţa Nicu SRL – 7,2 milioane de lei, în decembrie 2019;
  • Danbred Argeș SRL – 46 milioane lei, în februarie 2020.

Grupul Danbred nu a dorit să răspundă solicitărilor formulate de Sursa Zilei pentru a-și exprima poziția.  

Emanuel Stan