Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. Decizia se aplică din martie 2024 şi vizează frontierele aeriene şi navale. România şi Consiliul Uniunii Europene vor continua eforturile pentru obţinerea unei decizii referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre, potrivit unui anunț făcut sâmbătă seara de Ministerul Afacerilor Interne.
În timp ce liderii Coaliției de guvernare nu contenesc cu laudele si felicitările reciproce, iar președintele Klaus Iohannis s-a grăbit să salute public, într-o postare pe Facebook, la doar câteva minute de la momentul luării deciziei, eforturile politice și diplmatice depuse pentru ceea ce consideră „un prim pas important făcut de Puterea politică din România„, europarlamentari ai Opoziției acuză o „escrocherie” prin care România este prejudiciată și vorbesc despre protocoale secrete.
Iohannis: „un prim pas important”
Astfel, Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă seară, că decizia privind intrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, din martie 2024, este un prim pas important, dar trebuie continuate eforturile instituţionale şi diplomatice.
”Decizia privind intrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi. Acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituţiilor cu atribuţii în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe. În continuare obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea şi a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, aşa cum prevede şi Decizia Consiliului UE adoptată astăzi”, a transmis, sâmbătă seară, preşedintele Klaus Ioohannis.
Potrivit acestuia, ”pentru finalizarea acestui proces este necesară continuarea intensă a eforturilor instituţionale şi diplomatice”. Șeful statului a anunţat că va susţine mai departe aceste eforturi.
”Pasul făcut astăzi este unul în beneficiul cetăţenilor români, care consolidează poziţia României în rândul statelor membre, odată dobândit statutul de ţară Schengen. România a fost şi rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce priveşte protecţia frontierelor externe ale UE”, a mai transmis Iohannis.
Ce spun Ciolacu și Ciucă
Liderii Coaliției, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, au subliniat că Decizia Consiliului UE este o promisiune îndeplinită, la care s-a ajuns prin conlucrarea tuturor celor implicaţi în proces.
La rândul său, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a apreciat că ”admiterea României în Spaţiul Schengen este o promisiune îndeplinită”.
”Fiind vorba despre cel mai important obiectiv de ţară după integrarea în Uniunea Europeană şi în NATO, PNL a lucrat continuu pentru atingerea acestui proiect de ţară. Toţi miniştrii liberali ai Afacerilor Interne, ai Justiţiei şi ai Afacerilor Externe din 2019 până azi au făcut din dosarul Schengen o prioritate. Acordul pentru ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime este o etapă foarte importantă şi vom continua, în 2024, să lucrăm pentru un succes deplin, reprezentat de intrarea în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre. De asemenea, vom lua măsuri de consolidare a controlului la frontiere şi vom aplica, la fel ca şi în prezent, Regulamentul Dublin”, a scris, la rânsul său, pe Facebook, liderul PNL.
Acesta afirmă că ”nimic nu ar fi fost posibil fără eforturile conjugate ale tuturor celor implicaţi în acest proiect de ţară”.
El a ținut să mulțumească tuturor, începând cu președintele Klaus Iohannis, continuând cu Guvernul României, ca instituție, cu ministerele și ambasadele.
Vlad Gheorghe: Ciolacu a cedat totul austriecilor pentru escrocheria „aero-Schengen”
Europarlamentarul Vlad Gheorghe l-a somat, sâmbătă seară, pe premierul Marcel Ciolacu să publice protocolul încheiat în vederea a ceea ce numeşte ”escrocheria «aero-Schengen»”. În caz contrar, politicianul afirmă că va cere în instanţa publicarea respectivului protocol, iar ”adevărul tot va ieşi la iveală”.
”Îl somez pe Ciolacu să publice protocolul în care el a cedat totul austriecilor pentru escrocheria „aero-Schengen”! Dacă nu-l publică, îl voi da în judecată şi adevărul tot va ieşi la iveală”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, Vlag Gheorghe.
Europarlamentarul îi cere premierului să spună ”dacă există un protocol politic secret în care Guvernul României a acceptat:
– să preia mii de migranţi din Austria;
-să întărească graniţele terestre în loc să le desfiinţeze;
– să renunţe la miliardele de euro despăgubiri pe care austriecii ni le datorează;
– să rămânem tot la mâna austriecilor, ba chiar cu condiţiile astea suplimentare pentru adevăratul Schengen: cel rutier”, a mai scris pe Facebook, Vlad Gheorghe.
Acesta susţine că ”incompetenţii ăştia au cedat totul austriecilor, în dauna României”.
”Era dreptul nostru de 11 ani să intrăm în Schengen şi punct, nu cu sferturi de măsură! Şi ca toţi escrocii acum încearcă să ne mintă că, de fapt, ne-au făcut o favoare. Nu vă merge”, a mai transmis europarlamentarul.
Tomac: „doar un mic pas înainte”
La rândul lui, preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac,a afirmat, sâmbătă seară, că decizia luată de statele membre cu privire la aderarea parţială a României la Schengen este importantă, dar trebuie atins scopul eliminării controalelor la frontiera terestră. ”Să sperăm că în următorul Consiliu JAI se va stabili şi o dată privind intrarea terestră”, a transmis Tomac.
”Unanimitatea în ceea ce priveşte intrarea noastră parţială în Schengen a fost atinsă, anunţă în această seară Ursula von der Leyen, Preşedinta Comisiei Europene. Decizia luată astăzi de statele membre este una importantă, chiar dacă totul s-a desfăşurat într-o manieră diferită procedural faţă de celelalte decizii privind lărgirea spaţiului Schengen, când au fost primite alte state. Să sperăm că în următorul Consiliu JAI se va stabili şi o dată privind intrarea terestră, pentru că aceasta este de fapt ceea ce aşteaptă milioane de cetăţeni români şi, evident, antreprenorii din România”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, liderul PMP; eugen Tomac.
El a afirmat că se bucură de această veste, ”chiar dacă este doar un mic pas înainte”.
”Controalele la frontierele aeriene vor fi eliminate de la 31 martie 2024, având în vedere necesitatea ca acest lucru să coincidă cu datele orarului de vară al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian. Aştept însă o prezentare cât mai clară şi detaliată a condiţiilor pe care România le-a acceptat din partea Austriei, în acordul anunţat de Ministerul de Interne”, a mai transmis Tomac.
Raluca Dan