Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, cu majoritate de voturi, că adjunctul procurorului general al României, Gabriela Scutea, nu poate participa la şedinţe. Parchetul General nu va avea astfel un reprezentant la audierea candidaţilor pentru funcţiile de procurori-şefi.
Membrii CSM au respins, în şedinţa plenului, cu 12 voturi „împotrivă” şi trei „pentru”, solicitarea adjunctului procurorului general Gabriela Scutea de a reprezenta Parchetul General în CSM.
Purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu, a declarat miercuri că există o prevedere din iulie 2012 care arată că, în situaţia de vacanţă a funcţiei de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acesta poate fi substituit în Plenul CSM şi în Secţia pentru procurori de prim-adjunctul procurorului general, context în care acesta din urmă preia toate atribuţiile de coordonare şi management ale procurorului general.
După încetarea delegării lui Daniel Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, Gabriela Scutea, adjunctul procurorului general, a cerut, într-o cerere înregistrată la CSM, să se precizeze în ce măsură poate prelua aceste sarcini. Potrivit deciziei Plenului CSM, al treilea om ca grad din Parchetul General, Gabriela Scutea, nu poate să preia „atributele de reprezentare în CSM”, a mai spus Prejmereanu.
Ea a adăugat că atâta vreme cât funcţia de procuror general al României şi cea de prim-adjunct al procurorului general sunt vacante, Parchetul General nu are reprezentare în Plenul CSM şi în Secţia pentru procurori.
Prejmereanu a arătat că, neavând reprezentare în Plen şi în Secţia de procurori, reprezentantul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu va lua parte la audierea procurorilor propuşi pentru funcţiile de conducere din DNA şi Parchetul General.
Procurorul Gabriela Scutea a fost delegată în funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului General pe o perioadă de şase luni, începând din 26 martie, ordinul de delegare fiind semnat de Daniel Morar.
Raluca Dan