Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a anunţat miercuri că susţine acţiunile de protest ale profesorilor, desfăşurate în scopul creşterii finanţării sistemului educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie.
CNE solicită Guvernului, la rândul său, acordarea a 6% din PIB pentru educaţie, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri.
„În prezent, sistemul educaţional preuniversitar necesită o creştere a finanţării pentru a fi posibilă revizuirea programei şcolare, dotarea tehnică a unităţilor de învăţământ, formarea tinerilor pentru piaţa muncii şi asigurarea unor condiţii şi servicii sociale favorabile, precum burse, alocaţii şcolare şi programe de consiliere şi orientare în carieră. (…)Printre priorităţile de finanţare şi evaluare ale sistemului se află şi şcolile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piaţa muncii şi care nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învăţământului teoretic. (…) Totodată, sistemul de învățământ este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Datorită salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunităţi în piaţa muncii. Astfel, datorită lipsei de competiţie şi de selecţie, ajung în sistem oameni care nu sunt devotaţi profesiei şi care nu deţin în primul rând calităţi de dascăl”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, CNE consideră dezavantajoasă ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor navetişti şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport, conform art. 84, alin.(3) din Legea educaţiei naţionale.
„Susţinem profesorii în demersul pentru obţinerea a 6% din PIB pentru educaţie. Subfinanţarea cronică a sistemului educaţional atrage după sine consecinţe dezastruoase asupra societăţii româneşti. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar investiţia în educaţie reprezintă calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale”, a explicat preşedintele CNE, Iulia Flavia Miron.
Peste 10.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi să protesteze, miercuri, în Capitală.
R.D.