Consiliul Investitorilor Români (CIR) atrage atenţia autorităţilor că liberalizarea rapidă a preţului la gazele naturale are un impact negativ asupra consumatorilor și companiilor româneşti și cere o serie de măsuri pentru re-echilibrarea situației.
Potrivit CIR, Romgaz și Petrom, principalii doi producători de gaze, și-au redus vânzările de gaze în 2013 din cauza reducerii consumului intern cu 8-10%.
”Prin aplicarea HG 22/01.22.2013, preţul gazelor naturale din producţia internă a crescut pentru consumatorii industriali de la 484 lei/1.000 mc în ianuarie 2013, la 763,2 lei/1.000 mc în ianuarie 2014! Situaţia este cu atât mai delicată cu cât calendarul de liberalizare este abia la jumătate, anul acesta urmând să aibă loc noi majorări substanţiale ale preţului gazelor din producţia autohtonă”, se arată într-un comunicat al CIR.
Organizația atrage atenția că ANRE a stabilit că 96% din sarcina de import a României intră în ”coșul” consumatorilor industriali, în contextul în care România produce 75-80% din necesarul de gaze naturale.
”În urma acestei situaţii dificile înregistrate pe piaţa gazelor naturale, s-au redus capacităţi din industrie, s-a diminuat producția principalelor ramuri afectate – industria siderurgică și metalurgică, construcții de mașini, sticlă și ceramică, industria chimică. În cel mai fericit caz, companiile şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic, pe perioade îndelungate, toate acestea din cauza creşterii preţului gazelor”, conform comunicatului citat.
Măsurile propuse de CIR:
- adoptarea unor măsuri legislative care să conducă la eliminarea sistemului “coşului de gaze” pentru toţi consumatorii eligibili;
- scoaterea CET-urilor de pe piaţa reglementată şi trecerea acestora pe piaţa liberă;
- corectarea Anexei 1 din HG 22/2013, cu un grafic de creştere a preţurilor la gazele din producţia internă pe o perioadă mai mare de timp, ca urmare a prelungirii calendarului de liberalizare a preţurilor;
- reducerea tarifelor de transport sau instituirea unui mecanism de aplicare a unor discounturi comerciale la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii întreruptibili;
- crearea unor facilităţi de tranzacţionare pentru gazele naturale, pentru contracte tip o săptămână, o lună, un trimestru, un an.
Consiliul Investitorilor Români este organul de reprezentare al Asociaţiei “Forumul Investitorilor Autohtoni 2013”, organizaţie apolitică şi neguvernamentală, ce reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro, în industrie, agricultură, turism, IT&C sau construcţii.
S.Z.