10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 17:27
No menu items!

Consiliul German de Etică recomandă vaccinarea obligatorie

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

Respinsă în nenumărate rânduri de guvernul de la Berlin, ideea obligării anumitor angajați să se vaccineze revine în centrul atenției, încurajată de explozia de cazuri de COVID-19 în Germania, care consemnează mai multe infecții ca niciodată de la izbucnirea crizei. Iar executivul face un pas înapoi, revenind la testarea gratuită a populației.

Pe fondul înrăutățirii datelor epidemiologice, Consiliul German de Etică recomandă să se ia în considerare vaccinarea obligatorie pentru anumite grupuri profesionale. „Având în vedere situația actuală, consiliul recomandă, fără vot împotrivă și cu trei abțineri, examinarea serioasă și rapidă a introducerii vaccinării obligatorii pentru anumite domenii de activitate în care sunt îngrijite persoane deosebit de vulnerabile”, a anunțat acest organism joi.

Consiliul a menționat în mod expres persoanele care îngrijesc bolnavi grav sau cronici, precum și persoanele foarte în vârstă – „cum ar fi personalul medical și cel din aziluri, dar și angajații serviciilor sociale sau de menaj”. Potrivit membrilor forului amintit, acești lucrători ar avea o „responsabilitate specială de a nu le face rău celor care le sunt încredințați”. Același lucru este valabil și pentru instituțiile și unitățile care au responsabilitatea de a nu expune persoanele îngrijite acolo la riscuri de sănătate care pot fi evitate, se mai subliniază.

Consiliul de etică recomandă guvernului federal „să examineze imediat o reglementare juridică suficient de diferențiată pentru o vaccinare obligatorie în anumite domenii profesionale și, dacă este necesar, să pregătească o punere în aplicare practică și eficientă”. În acest sens, ar trebui să se ia în considerare „preocupările frecvent discutate cu privire la posibilele consecințe negative ale unei astfel de măsuri, cum ar fi demisia multor angajați din sectoarele profesionale vizate”. Acestea riscuri trebuie „evaluate în cadrul obligației de a proteja persoanele din grupurile cu risc ridicat”.

Mai pe înțeles: mulți medici și angajați din spitale și aziluri, care nu vor sau care nu pot să se vaccineze, și-ar putea da demisia, agravând deja extrem de grava penurie de forță de muncă în sănătate.

Consiliul de Etică – ai cărui membri sunt numiți de către președintele Parlamentului – este un organism ale cărui opinii au rolul de a oferi  orientare clasei politice în dezbateri deosebit de sensibile, care frământă societatea. 

Alertă și avertismente

Pandemia se răspândește „în mod dramatic”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert. Potrivit Institutului Robert Koch, oficiile de sănătate au raportat 39.676 de noi teste pozitive într-o singură zi, incidența la șapte zile și o sută de mii de locuitori fiind de 232, un nou record negativ pentru a treia zi consecutiv.  

Se remarcă discrepanțe regionale: în Schleswig-Holstein incidența este de 82 în vreme ce în Turingia și Saxonia se apropie de 500. Guvernul subliniază importanța administrării dozei „booster” și dorește stabilirea unui prag de pacienți internați cu COVID-19 a cărui depășire ar necesita înăsprirea restricțiilor curente.

Joi, în Bundestag, trebuie transmis „un mesaj limpede cu privire la gravitatea situației”, a declarat politicianul ecologist Janosch Dahmen în legătură cu proiectul de lege elaborat de partidele social-democrat, liberal și ecologist – formațiuni aflate în negocieri de formare a viitorului guvern -, și care va fi prezentat astăzi în Parlament. Noul regulament va servi drept fundament juridic pentru menținerea măsurilor restrictive și după expirarea stării de urgență la 25 noiembrie.

Se are în vedere, între altele, stimularea mai puternică a vaccinării, inclusiv prin soluții practice. Începând cu 16 noiembrie, cabinetele medicale vor putea din nou să comande vaccinuri săptămânal, după ce în vară au trecut la un ciclu de două săptămâni, a explicat Asociația Federală a Farmaciștilor Germani. Vaccinurile decongelate pot fi apoi depozitate în frigiderul cabinetului timp de o lună sau mai mult.

Asociația Germană pentru Protecția Pacienților insistă asupra ofertelor rapide și eficiente pentru doza a treia. Persoanele în vârstă care au fost vaccinate cu mai mult de jumătate de an în urmă sunt deja amânate până anul viitor, s-a plâns Eugen Brysch, președintele asociației.

Totodată, guvernul se pregătește să restabilească gratuitatea testelor rapide pentru toată populația, numite și „teste cetățenești” în Germania, a căror finanțare executivul a întrerupt-o la 11 octombrie cu argumentul că nu ar fi corect ca nevaccinații să se testeze pe banii statului.

Criticii au subliniat la acea vreme că persoanele ezitante sunt ele însele plătitoare de impozite și asigurări de sănătate, dar și că suspendarea finanțării testelor va împiedica identificarea unui număr mare de infecții.

Acum se preconizează că, începând de săptămâna viitoare, oamenii vor putea din nou să facă cel puțin un test rapid gratuit pe săptămână, efectuat de personal calificat și care va fi confirmat prin eliberarea unui certificat.

Miercuri, Academia Leopoldină s-a pronunțat pentru înăsprirea regulilor existente, respectiv extinderea sistemului 2G – un certificat verde care exclude persoanele nevaccinate, fie ele și testate negativ, de la diverse activități publice. În dialog cu publicația „Der Spiegel”, Gerlad Haug, directorul academiei, s-a pronunțat la rândul său pentru introducerea vaccinării obligatorii în anumite domenii, precum sănătatea, educația și alte meserii care presupun contacte strânse între oameni.

Regula 2G, solicită Haug, trebuie să aibă „aplicabilitate mai largă”, iar legea muncii să stipuleze „o reglementare adecvată privind dezvăluirea statutului de vaccinare” al angajaților, care în prezent nu au permisiunea de a-și chestiona angajații dacă sunt sau nu vaccinați.

Numeroși comentatori își exprimă îndoiala că modelul 2G, cu excluderea nevaccinaților de la multe activități, ar putea fi un succes, în situația în care „protecția perfectă împotriva COVID-19 nu există”… iar „numărul mare de persoane vaccinate cu două doze și totuși infectate, respectiv al pacienților cu protecție vaccinală aflați în secțiile de terapie intensivă au diminuat speranțele că pandemia s-a încheiat deja pentru vaccinați” – după cum scrie, miercuri, cotidianul ”Rheinische Post”.