1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:10
No menu items!

Consiliul Fiscal despre rectificarea bugetară a guvernului Ciucă: Venituri supraestimate de miliarde, cheltuieli subestimate de miliarde de lei

spot_img

Consiliul Fiscal avertizează că rectificarea bugetară pe care guvernul Ciucă o adoptă joi, în ședința de guvern, operează cu venituri bugetare supraestimate, cu 9 miliarde de lei decât cele reale și cu cheltuieli subestimate cu 6,2 miliarde de lei. Deficitul bugetar estimat de Consiliul Fiscal este de 7% din PIB, cu mult mai mare decât cel asumat de guvern, de doar 5,84% din PIB.

Documentul emis de Consiliul Fiscal poate fi consultat aiciOpinie Consiliul Fiscal

Una dintre concluziile Consiliului Fiscal, care este organ consultativ, este că deficitul bugetar la finele anului va fi mai mare decât cel asumat de guvern, în condițiile în care și cheltuielile cu compensarea acturilor din energie sunt subestimate.

„Dacă există o subdimensionare a impactului cheltuielilor privind schema de compensare în energie, ceea ce este probabil, deficitul ar crește, inevitabil, în mod considerabil. Și evoluții de preț nefavorabile pe piețe vor pune presiune în plus pe buget. Această subdimensionare a cheltuielilor cu schema de compensare în energie creează un risc major pentru buget și consolidarea fiscală”, se arat[ ]n opinia Consiliului Fiscal.

De asemenea, CF consideră că „Nivelul foarte jos al veniturilor fiscale/bugetare este inacceptabil în raport cu nevoi actuale și viitoare ale României. Și este greu de imaginat că am putea realiza consolidarea fiscală numai prin inflație. În același timp, este nevoie de o utilizare cât mai chibzuită a banului public, de o restructurare a aparatului administrativ, de creșterea eficienței cheltuielilor bugetare.”

În încheiere, CF subliniază că doar banii din PNRR, dacă vor reuși guvernanții să îi aducă în țară, mai pot salva economia.

„După cum s-a subliniat și în alte documente ale Consiliului Fiscal, resursele europene din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) și CFM (Cadrul Financiar Multianual) reprezintă singura forță contra-ciclică ce poate contracara efectele contracționiste ale consolidării fiscale. Absorbția într-o proporție cât mai mare a acestor resurse financiare, atât nerambursabile, cât și rambursabile, este vitală pentru România, având în vedere starea bugetului public și vulnerabilitățile balanței externe, mediul internațional extrem de nefavorabil”.

E. Stan