Guvernul susține adoptarea noului Cod Silvic, președintele Iohannis fiind obligat să îl promulge a doua oară
Consiliul Concurenței a trimis o solicitare Comisiei Europene pentru a-şi exprima opinia privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie, în proiectul legii de modificare a Codului Silvic.
”Consiliul Concurenței a decis să se consulte cu Comisia Europeană, în contextul în care menţinerea unei limitări la achiziţia de masă lemnoasă ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României”, potrivit unui comunicat al instituției.
”Nu ne opunem acestei legi și nici măsurilor de limitare a tăierilor ilegale. Noi avem obiecții referitoare la unele măsuri punctuale, care, deși introduse cu bune intentii, riscă să încalce legislația europeană și pot atrage sancțiuni din partea Comisiei Europene”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Consiliul Concurenţei și-a exprimat, încă din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmițând obiecțiile sale atât Guvernului (Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură), cât şi comisiilor Parlamentului.
”Având în vedere că a fost trimisă spre promulgare o formă a legii ce contine prevederi care pot încălca legislația comunitară în domeniul concurenței, inclusiv al ajutorului de stat, conform atribuțiilor noastre, am transmis Președintelui României o informare, atragând atentia aasupra acestui aspect”, a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.
Consiliul Concurenței a sancționat compania Kronospan, activă pe piața prelucrării lemnului, cu 3,5 milioane lei pentru abuz de pozitie dominantă. Sancțiunea a fost confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Pentru perioada următoare, Consiliul în perioada următoare autoritatea de concurenţă va finaliza analiza derulată pe piata lemnului şi va face recomandări pentru îmbunătăţirea regulilor care guverneaza sectorul şi funcţionarea Romsilva.
Trei companii multinaționale – Holzindustrie Schweighofer, Kronospan și Egger domină piața românească la achiziția de material lemnos. În România se taie peste 3 hectare de pădure la fiecare oră.