Motivul amenzii a fost lipsa unei licitații deschise pentru fiecare pachet separat
Consiliul Concurenței a anunțat că a amendat Liga Profesionistă de Fotbal cu 185.000 de lei pentru că nu a respectat angajamentele pe care şi le-a asumat, referitoare la drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal în trei sezoane competiționale, între 2011 și 2014.
”Consiliul Concurenţei a constatat că LPF a încălcat angajamentele prin faptul că nu a vândut drepturile de televiziune aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 şi 9 prin intermediul unei licitaţii deschise, transparente şi nediscriminatorii, ci sub forma unui singur pachet de drepturi. De asemenea, LPF a cesionat anumite categorii de drepturi cu caracter exclusiv, deşi angajamentele asumate prevedeau cesionarea cu titlu neexclusiv a acestor categorii de drepturi. În ceea ce priveşte drepturile de transmisie directă radio, LPF le-a cesionat exclusiv către Societatea Română de Radiofuziune, printr-un contract încheiat pe o perioada de 3 ani, neexistând o pachetizare a meciurilor”, se afirmă într-un comunicat al autorității.
În prezent, Consiliul Concurenţei derulează o nouă investigaţie asupra modului în care LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul competiţiei Liga I. Această investigaţie a fost declanşată în urma unei plângeri.
În 2014, LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal ce se desfăşoară în cadrul competiţiei Liga I către compania Intel Sky Broadcast Ltd., pentru o perioadă de 5 ani. Compania a decis să le valorifice prin intermediul a două posturi de televiziune în regim ”cu plată” (Look TV și Look Plus).
Investigaţia nu vizează modalitatea în care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifică aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF.
Contractul sancționat de Consiliu a fost încheiat în momentul în care LPF era condusă de Dumitru Dragomir, iar contractul aflat în derulare a fost semnat anul trecut, după ce conducerea ligii a fost preluată de Gino Iorgulescu.
Alături de LPF, au mai fost amendate companiile Avenir Telecom şi Euronet Services, din domeniul distribuției de produse preplătite de telefonie mobilă, punctul comun al investigațiilor fiind nerespectarea angajamentelor asumate.
”Este pentru prima dată când aplicăm amenzi pentru nerespectarea angajamentelor. Scopul finalizării unei investigaţii prin acceptarea unor angajamente este restabilirea rapidă a mediului concurenţial. Formularea de angajamente este o iniţiativă a companiilor implicate şi orice modificare ulterioară a acestora sau a modului de aplicare se face doar în urma unei decizii a autorităţii de concurenţă”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului.