Alexandru Muraru, consilierul premierului Florin Cîțu, a anunțat, duminică, că a informat oficial Comisia Europeană și guvernele din SUA, Israel și Germania despre planul USR PLUS ”de a crea o nouă majoritate parlamentară” cu AUR, pe care îl caracterizează drept un ”partid extremist, antisemit”.
De asemenea, documentul a fost transmis și celor 108 deputați din Parlamentul European, care provin din 22 de State Membre ale UE, membri ai grupului politic Renew Europe, din care face parte USR PLUS.
Alți destinatari ai demersului lui Muraru sunt organizații internaționale cu un rol major în prevenirea și combaterea antisemitismului, a negării Holocaustului, în protecția memoriei victimelor regimurilor totalitare și a drepturilor minorităților etnice sau sexuale.
”Noua alianță conjuncturală creează premisele aducerii la putere a unui partid neofascist, xenofob, antisemit, care a ultragiat în permanență memoria victimelor Holocaustului, a încercat reabilitarea criminalilor de război și a promovat ura împotriva minorităților etnice și sexuale”, a transmis consilierul lui Cîțu.
Alexandru Muraru susţine că, pe termen mediu, pericolul real al unei cooperări între AUR şi USR PLUS îl reprezintă „compromiterea demersurilor pentru promovarea egalităţii de gen, a diversităţii şi a drepturilor minorităţilor”, iar consecinţele „vor fi grave pentru climatul de toleranţă, încredere şi stabilitate din România, precum şi din Europa”.
„Am atras atenția, în documentul transmis, că este pentru prima dată, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când un partid extremist de factură neo-fascistă, xenofob, antisemit, este cooptat de o forță politică pro-europeană aflată la guvernare pentru a vota o moțiune de cenzură împotriva propriului cabinet.
Practic, prin această acțiune politică, alianța USR-PLUS ia locul PSD și reîntoarce România în urmă cu 30 de ani, când, pe atunci, socialiștii români guvernau deschis cu partide extremiste, neo-fasciste, ultranaționaliste și antisemite.
Ca o consecință a inițiativelor din trecut și a mesajelor publice ale liderilor și membrilor AUR, mediul social din România a cunoscut schimbări radicale. Incidente antisemite grave vizând comunitatea evreiască din București au fost înregistrate pentru prima dată în mulți ani în martie, iar discursurile de ură online se răspândesc alarmant. Drept urmare, Parlamentul României a reacționat cu o Declarație pentru a condamna unele manifestări antisemite din România și încercările de reabilitare a criminalilor de război, susținute și de USR PLUS.
În urma alegerilor legislative din 2020, toate partidele politice reprezentate în Parlament s-au angajat public să nu coopereze sau să formeze alianțe cu acest grup politic în procesul legislativ. În iunie anul acesta, PSD a încercat cooperarea cu AUR cu privire la o moțiune de cenzură și, cu acea ocazie, am avertizat, de asemenea, Partidul Socialiștilor Europeni cu privire la impactul negativ al acțiunii. În aceste zile, chiar Partidul Socialiștilor Europeni a avertizat asupra pericolului de a se crea o alianță între USR-PLUS și AUR pentru democrația românească.
În această săptămână, USR PLUS a decis să nu își păstreze angajamentul în acest sens și să submineze guvernul pro-european pe care l-a ajutat să-și formeze cooperând cu AUR.
În final, am făcut apel către omologii mei să condamne public și să împiedice imediat – arătând astfel că nu că nu tolerează asocierile dintre forțele politice de masă și extrema dreaptă din statele membre ale UE – orice cooperare politică sau asociere între USR-PLUS și Alianța pentru Unirea Românilor, în orice etapă și în orice scop”, precizează Muraru.
Adina Silav