2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:24
No menu items!

Consilierul personal al lui Laszlo Borbely, „copilul” ministrului când era vorba despre mită RECHIZITORIUL DNA

spot_img
Nici Laszlo Borbely şi nici soţia acestuia n-au mai fost anchetaţi de procurorii DNA după avizul negativ dat de Camera Deputaţilor. Fostul ministru al mediului era cercetat pentru că doi administratori de firme au câştigat zeci de contracte cu Apele Române pe baza intervenţiilor nemijlocite ale ministrului la directorii din subordinea sa.

Pentru un apartament complet utilat pe Calea Victoriei, din Capitală, şi o casă impunătoare la Târgu Mureş, ministrul Laszlo Borbely le dădea ordine directorilor de la Apele Române să schimbe proiectele pentru lucrări la diguri în favoarea firmelor „prietene”. Rechizitoriul procurorilor DNA Oradea abundă de detalii despre relaţia de „prietenie” dintre fostul ministru Borbely, consilierul personal al acestuia, Szepessy Szabolcs, şi cei doi administratori care şi-au scos firmele de construcţii din faliment cumpărând scump case pentru demnitar şi vânzându-le ieftin soacrei acestuia.

În baza acestei relaţii, aşa cum se desprinde din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice dintre cei doi, învinuitul Szepessy Szabolcs (poreclit „Copilul” din cauza relaţiei apropiate pe care o avea cu ministrul Borbely Laszlo), fie îi oferea informaţii nepublice legate de licitaţiile organizate de Administraţiile Bazinale din cadrul A.N.A.R. în scopul susţinerii intereselor S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, fie susţinea direct interesele acestei societăţi ministrului Borbely Laszlo.

rechizitoriu DNA
Procurorii anticorupţie susţin că fostul ministru al mediului i-a cerut în mod expres directorului A.N.A.R să determine o firmă de proiectare să modifice proiectul tehnic pentru structura de rezistenţă a digului din Belinul Mare, judeţul Covasna, în funcţiile de doleanţele constructorului Azimut Com SRL, deşi societatea din nu câştigase încă lucrarea.

Interceptare:

Borbely Laszlo:…- Este aici Molnar Anti. Molnar Anti care este un constructor serios.
(….): – Da.
Borbely Laszlo: – Spre deosebire de alţii. Şi spune că aici există două lucruri: unul proiectul (….), sau nu ştiu ce a orga…a proiectantului din Sibiu, a făcut cu un beton din nu ştiu câte tone…sau metri cubi, care acum efectiv nu se mai poate face. Ei au propus altul, cu nu ştiu ce şi nu vrea să modifice proiectul, care s-ar putea realiza anul acesta. Pentru că este acolo la proiectul (….) o …(cuvânt trivial) tâmpită, care nu vrea să facă!. Eu nu am nevoie de aşa ceva!

Refuzul directorului de a modifica proiectul vizând structura de rezistenţă a digului din localitatea Belinul Mare, judeţul Covasna nu a fost singurul lucru care l-a nemulţumit pe învinuitul Molnar Anton, dorinţele acestuia, devenind pentru directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, prin vocea ministrului Borbely Laszlo, priorităţi. Din probele administrate nu a rezultat că ministrul Borbely Laszlo ar fi manifestat acelaşi gen de interes şi în cazul altor societăţi comerciale care aveau lucrări cu instituţii aflate în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor.

rechizitoriu DNA
Procurorii DNA, revoltaţi de refuzul avizului pentru urmărirea penală a lui Laszlo Borbely

…Cu toate că la dosar au fost administrate şi prezentate probe de vinovăţie a demnitarului, urmărirea penală faţă de numitul Borbely Laszlo nu a putut fi efectuată, fapt pentru care a dus la o neîndeplinire a actului de justiţie în sens constituţional (art. 16 alin. 1 şi 2 din Constituţie prevede că „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi discriminări şi că „Nimeni nu este mai presus de lege”), astfel că faţă de această împrejurare urmează ca faţă de numitul Borbely Laszlo să se dispună neînceperea urmării penale.
rechizitoriu DNA

Nu doar Laszlo Borbely a căpătat protecţie în dosar, ci şi soţia acestuia, care nu a mai putut fi cercetată pentru mărturie mincinoasă.

Camera Deputaţilor a respins în septembrie 2012 cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale pentru două infracțiuni de trafic de influență și pentru fals în declarații. Laszlo Borbely a primit NUP în acest dosar. Va fi judecat în schimb fostul consilier personal al ministrului mediului, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat primirea „foloaselor” de către ministru.

Traficul de influenţă s-ar fi produs în 2011, când Ioan Ciocan, administrator la  Lescaci Com SRL Negrești Oaș, a fost de acord să-i renoveze şi să-i utileze lui Laszlo Borbely un apartament de la Calea Victoriei, din Capitală, lucrări care, conform estimărilor DNA, ar fi valorat 81.000 de lei.

Potrivit procurorilor, în schimbul acestor favoruri, firma din Oaş a încheiat 19 contracte şi numeroase acte adiţionale cu Administrația Bazinală de Apă „Someș Tisa”, Administrația Bazinală de Apă „Banat”, Administrația Bazinală de Apă „Olt”, Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița”, Administrația Bazinală de Apă „Siret”, Administrația Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” și Administrația Bazinală de Apă „Dobrogea – Litoral”. Toate contractele vizau regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape şi au însumat 300 de milioane de lei.

În aceeaşi perioadă, Petru Anton Molnar, administratorul firmei Azimut Com SRL Acățari, i-ar fi reamenajat şi extins un imobil lui Laszlo Borbely, lucrările fiind evaluate la 113 mii de lei. DNA susţine că ministrul ar fi făcut presiuni asupra funcţionarilor de la Apele Române, astfel încât firma din Acățari a încheiat cu Administrația Bazinală de Apă „Mureș” trei contracte de lucrări hidrotehnice şi două subcontractări de la firma Lescaci Com Negrești Oaș.

Mihaela Chiper