3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:14
No menu items!

Consilier al ministrului delegat pentru energie, reținut în legătură cu o șpagă de 1.400.000 de euro UPDATE

spot_img

mihaila_ioan

  • UPDATE

Coincidență sau nu, cu doar cinci zile în urmă, societatea Energon Power& Gas SRL, cu sediul în Cluj – Napoca, condusă de omul de afaceri Remus Criste, a depus o ofertă uriașă de achiziție de energie pe bursa OPCOM. Oferta se referea la achiziția a puțin peste 7 milioane de MWh, aceeași cantitate la care se face referire și în comunicatul de presă al DNA, la același preț despre care vorbesc procurorii – 165 lei/MWh (în total, 1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro).

Licitația ar urma să aibă loc pe 29 octombrie. O eventuală tranzacție pe OPCOM ar fi înlăturat posibilitatea încheierii unui contract bilateral cu Hidroelectrica. Pe de altă parte, prețul oferit pe OPCOM ar fi destul de greu de acceptat de către un producător de energie, în condițiile în care este cel mai mic de pe piața contractelor bilaterale, respectiv 165 de lei/MWh.

Ioan Mihăilă, membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica și consilier al ministrului delegat pentru energie, Constantin Niță, a fost reținut, miercuri seară, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar privind o mită de 1,4 milioane de euro.

Concret, Mihăilă este acuzat de procurori că i-ar fi oferit mită unui alt membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica 1,4 milioane de euro în schimbul votului dat pentru încheierea unui contract cu unul dintre „băieții deștepți” de pe piața de tranzacționare a energiei, contract care – susțin anchetatorii – ar fi defavorizat Hidroelectrica.

În luna octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

procurori DNA

ordonanța de punere în mișcare a urmăririi penale

„Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A. (reținut și el de DNA odată cu Ioan Mihăilă – n.r.). Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice„, mai notează anchetatorii.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihăilă. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Eugen Brădean, au conchis procurorii DNA.

Potrivit site-ului Hidroelectrica, componenta Consiliului de Supraveghere numit prin Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor nr. 50/14.08.2013 este:

  • Dumitru Remus VULPESCU
  • Ioan MIHAILA – reținut de DNA
  • Mihai Adrian GROSAN
  • Remus Adrian BORZA
  • Oana Valentina TRUTA
  • Elena POPESCU
  • Gabriela SANDU

NOTĂ: Unul dintre ceilalți șase membri ai Consiliului de Supraveghere (exceptându-l pe Ioan Mihăilă, reținut de DNA) a depus denunțul împotriva acestuia la DNA.

Componența directoratului Hidroelectrica– numit în ședința Consiliului de Supraveghere pe o perioadă provizorie:

  • Mihail Viorelian STANCULESCU – Președinte
  • Aurel-Lucian COCOS
  • Ovidiu AGLICERU – membru
  • Mihai TELEANU – membru
  • Eugen BRADEAN – membru

CITEȘTE ȘI Strategia lui Remus Borza la Hidroelectrica duce la un faliment sigur al companiei

Miercuri seară, Ioan Mihăilă a fost reținut pentru 24 de ore, sub acuzația de dare de mită, iar Eugen Brădean, sub acuzațiile de complicitate la luare, respectiv dare de mită. Cei doi urmează să fie prezentați magistraților Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Înainte de 1989, Ioan Mihăilă a condus șantierele de lucru pentru mai multe  hidrocentrale de pe Olt, cea mai importantă dintre ele fiind de la  Turnu-Călimănești. După 1989 a fost numit șef al Consiliului de Administrație al Bankoop, aceasta intrând în faliment la scurtă vreme. Pentru neregulile de la Bankoop, Mihăilă a fost urmărit de autorități și a fugit din țară pentru mai mulți ani. Fiul lui Mihăilă, Uțu Mihăilă, a candidat la alegerile parlamentare pe listele ARD. Uțu Mihăilă a ajuns deputat în  decembrie 2012 și are relații bune cu toate partidele.

În timp ce Ioan Mihăilă e pesedist, fiul este un apropiat al PDL, fiind director al Direcției de Investiții în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) pe vremea când ministru era Elena Udrea.

Raluca Dan/Cosmina Croitoru/Cristi Ciupercă