Congresul SUA a adoptat joi bugetul pentru exerciţiul aferent anului 2014 care finanţează serviciile statului până în septembrie, încheind astfel o perioadă de trei ani de instabilitate bugetară, informează AFP.
Camera Repezentanţilor a aprobat miercuri acest buget, în valoare de circa 1.100 de miliarde de dolari, cu 359 de voturi la 67, iar Senatul l-a aprobat joi după-amiaza, cu 72 de voturi la 26. Legea finanţelor urmează să fie promulgată de către preşedintele Barack Obama.
Toţi democraţii au votat, alături de 17 republicani, pentru acest text de 1.528 de pagini.
Măsura finanţează Guvernul federal până pe 30 septembrie şi îndepărtează riscul unei noi blocări a administraţiei.
Din ianuarie 2011, Washingtonul a fost paralizat de coabitarea parlamentară între democraţi, majoritari în Senat, şi republicani, care au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor în noiembrie 2010, din cauza unui program privind o reducere istorică a cheltuielilor federale. În centrul acestei majorităţi republicane s-au aflat zeci de ultraconservatori din cadrul Tea Party, ostili unui compromis.
Crizele au continuat în cursul negocierilor cu privire la plafonul bugetar, încheiat in extremis în noaptea de Sf. Silvestru, în 2012.
În octombrie s-a produs prima închidere parţială a administraţiilor federale din 1996 încoace, după ce Congresul nu a reuşit să adopte o lege a finanţării Guvernului înainte de începutul exerciţiului bugetar aferent lui 2014, la 1 octombrie.
La finalul acestei ultime crize, republicanii şi democraţii au promis solemn o revenire la normal, marcând un revers pentru Tea Party, care intenţiona să continue o politică de austeritate mai strictă.
„Sper că legea finanţelor adoptată astăzi (joi) va marca sfârşitul unor crize dureroase ca cea din octombrie şi paralizia statului federal, care a provocat economiei pagube în valoare de 20 de miliarde de dolari”, a declarat senatorul democrat Tom Carper.
C.A.