Demonstrație de forță astăzi la PSD. Cu un Victor Ponta fără niciun rival serios la șefia partidului, cei 5.000 de delegaţi convocați din întreaga ţară, la Bucureşti, vor asista timp de două zile la un congres de reconfirmare a autorității actualului preșdinte de partid, dar și la revenirea în prima garnitură de conducere a unor colegi, retrași din prim-planul vieții politice cum este Ioan Rus au Adrian Năstase, proaspăt ieșit de după gratii. Nu vor lipsi însă nici reeditările unor lupte de orgolii pe funcții, deși conflictul dintre tandemul Negoiță–Vanghelie a fost amortizat de Ponta prin oferirea de funcții diferite, atât la nivelul PSD București, cât și în viitorul Birou Politic Național al formațiunii. În schimb Marian Oprișan și Nicușor Constantinescu își vor relua disputa câștigate în prima rundă de baronul de Vrancea. De această dată cei doi social-democrați vor rivaliza pentru funcția de vicepreședinte regional de Sud-Est. Totul sub genericul „20 de ani de social-democraţie în România”.
Congresul este precedat de dezbateri pe ateliere organizate vineri dimineaţă de departamentele PSD pe modelul „guvernului din umbră”, la acestea urmând să fie prezenţi miniştri de resort, dar este aşteptat şi premierul Victor Ponta. Înaintea Congresului PSD, care se va desfăşura la Sala Palatului, va avea loc Consiliul Naţional al partidului.
Cu un contracandidat care va face mai mult figurație, în persoana lui Andrei Alexandru, purtător de cuvânt al fostului președinte al Senatului, Nicolae Văcăroriu, actulul lider de partid, Victor Ponta nu are nicio emoție. Tocmai din această cauză nu a dorit să candideze în baza unei moțiuni politice însoțite de o listă cu echipa sa de vicepreședinți care să-i asigure reconfirmarea mandatului de lider de partid.
În aceste condiții, bătălia dură la Congresul PSD se va muta pe funcţia de vicepreşedinte, liderii din teritoriu purtând negocieri serioase în ultimele luni pentru a-şi câştiga funcţia la nivel central. Noul statut al PSD prevede câte opt locuri de vicepreşedinte naţional şi opt de vicepreşedinte regional. Vicepreşedinţii naţionali vor fi votaţi de delegaţii din toate organizaţiile, primii opt fiind declaraţi câştigători, în timp ce vicepreşedinţii regionali vor fi votaţi doar de delegaţii din regiunile din care provin.
„Cooperativa” între liderii de filiale și alți baroni locali este în plină desfășurare. Deși se anunță cea mai angajantă bătălie la Congresul PSD, competiția pentru Regiunea Sud – Est, pare a fi fost deja tranșată, ne-au declarant surse din conducerea PSD. Pentru această funcție și-au depus candidatura Marian Oprişan (preşedintele CJ Vrancea), Nicuşor Constantinescu (preşedinte CJ Constanţa) şi Constantin Boşcodeală (primarul municipiului Buzău). Conform surselor citate, Oprișan și-a asigurat cu sprijinul conducerii centrale, pe lângă voturile organizației sale, sprijinul delegaţilor din organizaţiile Brăila, Galaţi şi Tulcea, și chir al unor constățeni afalați în subordine rivalului Constantinescu.
La schimb, delegații lui Oprișan vor susține candidaturile lui Dan Nica, liderul PSD Galați, şi a lui Gheorghe Bunea Stancu, omologul său de la Brăila, pentru funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional.
Între timp, alte cinci funcții de „vice” regional au fost tranșate prin jocuri de culise. Astfel, vicepreşedinte pe regiunea Nord-Vest va ajunge fostul ministru de interne Ioan Rus, pentru regiunea Centru, vicepreşedinte va fi ministrul apărării, Mircea Duşa. Pe ultima sută de metri , împotriva lui Dușa s-a înscris în cursă preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, dar actualul ministru al apărării este dat ca favorit.
Primarul municipiului Iaşi, Gheoghe Nichita, va deveni vicepreşedinte regional în zona Nord-Est. Robert Negoiţă este singurul candidat pentru regiunea Bucureşti – Ilfov.
Chiar și în regiunea Sud-Vest, unde până mai acum câteva săptămâni se anunțau cinci candidaturi, lucrurile s-au tranșat în favoarea liderului PSD, Paul Stănescu. Rând pe rând, Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi, şi Ion Călinoiu – preşedintele CJ Gorj s-au retras din cursă și şi-au depus candidatura pentru lista naţională, evitând o bătălie pentru şefia regiunii Sud. La fel a procedat și Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea. Ultimul care a făcut pasul înapoi a fost cel mai aprig pretendent la această funcție, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Cu o zi înainte de Congres, el a optat tot pentru o candidatură de „vice” național. Conform unor surse, semnalele primite de la București l-au descurajat pe liderul doljean carea prefera să-și spele obrazul încercând să ocupe o altă funcție în partid.
Principalii candidaţi pentru regiunea Vest sunt preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, şi preşedintele PSD Caraş – Severin, Ion Mocioalcă. Favorit este dat liderul de Timiș, mai ales că, în spatele său, se află printre susținători și socrul lui Victor Ponta, actualul lider al senatorilor PSD, Ilie Sârbu. Sârbu nu candidează pentru o funcţie în cadrul Biroului Politic Naţional al PSD, el urmând să participe la lucrările acestui for în calitate de lider al grupului PSD din Senat.
În Regiunea Sud între preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma şi preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, favorit este data liderul prahovean care a aobținut atât promisiuni de sprijin din partea celorlalte organizații care compun acest regiune, dar și de la centru. Totuși, arbitrul acestei competiții pare a fi preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, care va candida pentru o funcţie de vicepreşedinte național. Voruril sale vor înclina decisiv balanța între cei doi colegi de partid.
Pe lista naţională de candidaturi la cele 8 posturi de vicepreşedinţi s-au mai înscris și o serie de bucureșteni cu șanse mari, deoarece sunt fie apropiații lui Victor Ponta, fie ai președintelui de onoare, Ion Iliescu: Dan Şova, Nicolae Bănicioiu, Titus Corlăţean, Eugen Bejinariu. În această cursă au mai intrat și brașoveanul Constantin Niţă, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie, dar și Ion Călinoiu şi Cristian Rizea. După ce vor fi stabiliţi câştigătorii, Comitetul Executiv al PSD va stabili de ce domeniu de activitate se va ocupa fiecare vicepreşedinte naţional.
Fuziunea cu UNPR
Spre deosebire de predecesorul său, Ponta a decis să majoreze prezența femeilor în viitoarea conducere la cinci. Inițial s-a pornit de la cifra de 3. Pe aceste locuri, vor intra Ecaterina Andronescu, Lia Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb, Corina Creţu şi Gabriela Firea.
Alte două posturi de vicepreședinți au fost alocate special pentru cei de la UNPR. La Congres se va perfecta și fuziunea prin absorbție a formațiunii lui Gabriel Oprea de către PSD, deși măsura este privită cu ochi critici de mulți dintre liderii PSD.
Peste toți vicepreședinții va trona însă, actualul vicepremier și secretar general al partidului, Liviu Dragnea. Veritabil număr doi în acest partid, Dragnea va devein președinte executive, funție special create pentru el prin modificarea statutului. În schimb, funcţia de secretar general nu va mai fi aleasă la Congres, preşedintele organizaţiei PSD Botoşani, Andrei Dolineaschi, urmând să fie confirmat în această poziţie la următorul Comitet Executiv.
În schimb, fostul preşedinte Ion Iliescu va rămâne preşedinte de onoare al PSD, iar pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al partidului – deţinută până în 20 iunie anul trecut de fostul premier Adrian Năstase – nu se vor organiza alegeri.
De altfel, Năstase este unul dintre invitaţii speciali ai Congresului PSD, fiind rugat să participe alături de ceilalţi foşti preşedinţi ai PSD. Sunt invitaţi ai Congresului PSD reprezentanţi ai socialiştilor europeni, ai Internaţionalei Socialiste, precum şi preşedinţi sau reprezentanţi ai partidelor parlamentare, cu excepţia Partidului Democrat Liberal. În cea de a doua zi de congres, sâmbătă, la reuniune ar urma să participe şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Valeriu Motoc
FOTO Liviu Untaru