-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:19
No menu items!

Confruntare Donald Trump – Xi Jinping, la prima adunare mondială a OMS de la debutul pandemiei. Anunț despre primul vaccin COVID-19

spot_img

Cel mult 20% din populația celor mai afectate regiuni din lume au dezvoltat o anumită imunitate, procent care în general este sub 10%, au afirmat reprezentanții OMS în cadrul primei reuniuni mondiate a șefilor de state și specialiștilor din sănătate, la care au participat inclusiv Donald Trump și Xi Jinping prin videoconferință. Dezbaterile au fost marcate de tensiunile dintre cele două țări în ciuda scopului întâlnirii de a coordona un răspuns la pandemia care pare să nu se mai încheie.

”OMS înţelege deplin dorinţa unor ţări de a-şi relua activităţile. Tocmai pentru că dorim o recuperare mondială cât mai rapidă posibil, îndemnăm statele să fie prudente” cu măsurile de relaxare, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Cei care avansează prea rapid (cu relaxarea) fără să dispună de un sistem sanitar public capabil să detecteze şi să suprime transmiterea (virusului) riscă să-şi afecteze propria redresare”, a explicat el, după ce a deschis adunarea anuală a organizaţiei, considerată istorică în contextul pandemiei de COVID-19 şi care se desfăşoară online.

Potrivit directorului general al OMS, rezultatele testelor serologice efectuate în zeci de ţări arată că mai puţin de 10% din populaţie are anticorpi faţă de virusul SARS-CoV-2, procent care poate merge până la cel mult 20% doar în cazul regiunilor cele mai afectate, unde virusul a circulat intens. Aceste rezultate lasă fără fundament teoriile unor experţi care susţin ideea unei imunizări de grup ca modalitate de a opri pandemia.

Tedros Ghebreyesus a mai evidenţiat faptul că niciuna dintre măsurile luate de diferite state pentru frânarea transmiterii virusului nu poate fi eficientă dacă este luată în mod izolat, fiind nevoie de o combinaţie de măsuri, inclusiv testarea şi detectarea noilor cazuri, izolarea celor infectaţi, trasarea contacţilor acestora şi măsuri generale de izolare pentru distanţarea socială, numai ţările care au luat astfel de măsuri obţinând până în prezent rezultate bune în combaterea epidemiei.

Președintele OMS a susţinut în acest sens o rezoluţie prezentată de Uniunea Europeană care prevede o evaluare completă şi imparţială a deciziilor luate de forurile de conducere ale acestei organizaţii, aspru criticată de preşedintele american Donald Trump pentru modul în care a gestionat răspunsul faţă de pandemie. Liderul de la Casa Albă l-a acuzat în special pe Ghebreyesus că ar avea o relaţie prea apropiată cu China şi că ar fi tolerat ascunderea de către Beijing a unor informaţii despre noul coronavirus atunci când COVID-19 încă nu se răspândise în lume.

Președintele Xi Jinping  s-a adresat adunării apârând intervenția națiunii sale în focar și afirmând că oficialii săi au acționat cu transparență.

Chiar dacă aproape toate statele din SUA au redus restricțiile de circulație și statele europene au forțat repornirea economiilor, virusul se răspândește încă rapid în alte părți ale lumii, în special în Brazilia, care a înregistrat o creștere explozivă de cazuri noi în ultimele zile. 

În cadrul întânirii globale au fost anunțate rezultatele primului vaccin contra coronavirusului testat la oameni. Acesta pare să fie sigur și capabil să stimuleze un răspuns imun împotriva virusului, a anunțat luni producătorul său, compania americană Moderna.

Rezultatele se bazează pe rezultatele primelor opt persoane care au primit fiecare câte două doze de vaccin, începând cu luna martie. Voluntarii sănătoși au făcut anticorpi care au fost apoi testați în condiții de laborator, fiind capabili să oprească reproducerea virusului. Nivelurile acelor așa-numiți anticorpi neutralizanți s-au potrivit cu nivelurile găsite la pacienții care s-au recuperat după contractarea virusului în comunitate.

Compania a spus că următoarea fază va implica testarea pe 600 de persoane, însă oficialii americani au avertizat că producerea unui vaccin disponibil pe scară largă poate dura un an până la 18 luni.