18.4 C
București
duminică, 8 septembrie 2024 - 3:05
No menu items!

Conflictul Grecia-Turcia escaladează. Un ministru grec amenință cu bombardarea Ankarei. Turcia trimite nave în Marea Egee

spot_img

 Tensiunile au crescut în Marea Egee, Turcia trimițând cinci nave de război în apropierea apelor teritoriale grecești. Prezența navală, deși nu continuă, a fost observată în principal între insulele Kassos și Karpathos din sud-estul Mării Egee. Această mișcare are loc sub pretextul că platoul continental turc a fost încălcat, o afirmație care derivă din poziția Turciei conform căreia insulele nu posedă un platou continental. 

Încălcarea percepută a implicat Ievoli Relume, o navă de cercetare sub pavilion italian angajată în pregătirea pentru Great Sea Interconnector (GSI), o conexiune electrică subacvatică între Creta și Cipru. Această activitate a dus la intensificarea fricțiunilor diplomatice, deoarece Ankara se opusese anterior prezenței navei italiene Teliri, care instala cabluri de fibră optică.

Turcia a trimis inițial în zonă două fregate și o corvetă. Situația a degenerat odată cu sosirea a două nave de luptă antirachetă turcești, ceea ce a determinat Grecia să desfășoare o fregată alături de canoniera sa aflată deja în apropiere. Gruparea navală a tensionat și mai mult relațiile bilaterale, ambele națiuni fiind în stare de alertă maximă.

Ministrul grec al sănătății, Adonis Georgiadis, a avut o apariție controversată la televiziune, lăudându-se cu avioanele multirol avansate F-35 recent achiziționate de Grecia din SUA. Avioanele F-35 nu au fost vândute Turciei, agravând dezechilibrul militar existent. Făcând referire la o amenințare din trecut a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care avertizase că forțele turce ar putea apărea „dintr-o dată, într-o noapte”, Georgiadis a declarat provocator: „Într-o noapte puteți apărea în Ankara și puteți distruge totul”. El a precizat că Grecia nu intenționează să întreprindă o astfel de acțiune, dar a ironizat amenințările lui Erdogan, punând la îndoială capacitatea forțelor aeriene ale Turciei.

Observațiile lui Georgiadis au fost preluate rapid de presa turcă, care l-a criticat pe ministrul grec pentru că a depășit limita, alimentând și mai mult animozitatea dintre cele două națiuni.

Întrucât atât Grecia, cât și Turcia mențin o relație fragilă, evoluțiile recente evidențiază tensiunile geopolitice actuale din regiune. Prezența navelor de război și declarațiile politice provocatoare subliniază necesitatea unor eforturi diplomatice pentru a detensiona situația și a preveni noi conflicte în Marea Egee.

Amalia C.