3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:54
No menu items!

Conflict diplomatic între Germania și Turcia. Criza imigranților s-ar putea acutiza

spot_img

Bundestagul a adoptat, joi, o rezoluţie prin care crimele masive comise de Imperiul Otoman împotriva armenilor în anul 1915 sunt considerate acte de „genocid”. Turcia condamnă actul Germaniei și își retrage ambasadorul. Cancelarul Angela Merkel nu a participat la votul din Bundestag.

Turcia a condamnat vehement adoptarea acestui proiect de rezoluţie de către Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), avertizând că relaţiile cu Germania ar putea fi afectate.

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a catalogat drept „act iraţional” adoptarea rezoluţiei privind genocidul. Ambasadroul Turciei în Germania, Huseyin Avni Karslioglu, a fost retras de la post, în semn de protest.

Conform Administraţiei de la Erevan, circa 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în atrocităţile din anul 1915. Turcia susţine că numărul morţilor este mult mai mic şi respinge termenul „genocid” în acest caz.

Peste 20 de ţări, inclusiv Franţa şi Rusia, dar şi Papa Francisc consideră crimele în masă comise în anul 1915 drept genocid.

Turcia neagă că Imperiul Otoman ar fi efectuat vreo campanie sistemică de ucidere a creştinilor de etnie armeană în al II-lea Război Mondial.

Momentul adoptării rezoluţiei este interesant, în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să aplice cu Turcia un acord privind limitarea imigraţiei.

Emanuel Stan