2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:12
No menu items!

Confindustria România: ”Trebuie să găsim o relație corectă între cei care investesc și cei care plătesc certificatele verzi”

spot_img

Confindustria (2)

Planurile Guvernului de a reduce subvențiile pentru certificate verzi, care sunt plătite de consumatorii finali, au provocat agitație în mediile industriale și de afaceri. Pe de o parte, investitorii din domeniul energiei regenerabile vor să beneficieze în continuare de sume mari, iar, pe de altă parte, reprezentanții altor industrii încearcă să-și scadă costurile de producție, pentru a-și păstra competitivitatea.

Într-un interviu exclusiv pentru Sursa Zilei, Sergio Bellato, responsabil pentru Sectorul Energiei în Confindustria România, a afirmat că susține intențiile Guvernului, dar că trebuie găsit un echilibru corect între cele două tipuri de interese. Confindustria România este patronatul societăților italiene și cuprinde 700 de societăți, cu peste 130.000 de angajați.

Ce părere aveți despre intențiile Guvernului României de a schimba legislația certificatelor verzi și de a reduce subvențiile?

Din intervențiile care au fost prezentate în această dimineață (n.r. – joi, 28 februarie) din partea Guvernului și instituțiilor, am înțeles că anul acesta nu se vor schimba valorile, însă se vor schimba anul viitor. Consider că așa este bine. Noi solicităm Guvernului certitudine. Trebuie să găsim o relație corectă între cei care investesc și cei care plătesc certificatele.

Din punctul de vedere al Confindustria, această reducere a subvențiilor va fi un element pozitiv?

Reducerea subvențiilor nu este niciodată pozitivă, însă dacă așa trebuie să procedeze Guvernul în anii viitori, este important să o facă în așa fel încât să se păstreze posibilitatea de a funcționa în acest sector.

Noi, operatorii industriali, nu suntem speculatori și, mă repet, avem nevoie de certitudine.

Însă multe societăți din industrie cer reducerea acestor subvenții, pentru că nu mai pot fi competitivi în România, din cauza creșterilor de prețuri la energie. Probabil astfel de întreprinderi sunt și în Confindustria România.

Desigur, însă este sarcina mea să conving aceste întreprinderi că energia la nivel mondial va costa tot mai mult. Trebuie să fim foarte atenți și cu mediul. Sunt sisteme în care trebuie să fii încurajat să economisești energie. Această problemă nu este numai în România, ci și în Germania, Italia, Franța sau Spania.

Context: Care este poziția Guvernului

Reprezentanții Guvernului au dat recent mai multe semnale potrivit cărora schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabilă va fi modificată astfel încât să nu mai aibă un impact puternic asupra prețurilor.

Constantin Niță ministrul delegat pentru energie, a afirmat că România are cea mai generoasa schemă de sprijin din Europa pentru energia regenerabilă. ”Nu putem să distrugem industria românească doar de dragul energiei regenerabile”, a spus Niță. Într-un interviu anterior, Niță a nominalizat societățile ArcelorMittal și Alro, care sunt angajatori mari și consumă multă energie.

Legislația actuală sprijină proiectele în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea rapidă a investițiilor. Producătorii de energie regenerabilă primesc un sprijin sub formă de certificate verzi în funcție de tehnologia folosită. Furnizorii sunt obligați să cumpere aceste  certificate verzi, care își recuperează banii prin prețurile aplicate consumatorilor finali. Prețul unui certificat verde variază între 27 și 55 euro.

În ianuarie, premierul Victor Ponta afirmase că România nu își mai permite să susțină tariful maxim de 55 de euro pe certificat, în contextul în care, în 2013, impactul total al acestei scheme asupra pieței este de 500 milioane de euro – bani care se vor regăsi în facturile tuturor consumatorilor.

Vlad Bârleanu