3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:48
No menu items!

Confesiunile unui „prinț nigerian”: cum a escrocat un tânăr peste 50 de femei cu 65.000 de euro

spot_img

Un fost escroc nigerian, care opera sub pseudonimul Christopher Maxwell, povestește tacticile sinistre pe care le folosea pentru a stoarce femeile vulnerabile de bani. Maxwell, acum în vârstă de 24 de ani, recunoaște că a avut un număr impresionant de 50 de victime, care au pierdut în total 55.400 de lire sterline (aproximativ 65.000 de euro) în urma schemelor sale elaborate.

Modul de operare al lui Maxwell era foarte simplu, dar nemilos de eficient, scriu jurnaliștii tabloidului britanic „Daily Mail”. Asumându-și „legenda” de militar american elegant, cu bicepși dezvoltați și păr blond, el a cutreierat platformele de socializare și site-urile de întâlniri, vizând în principal femei între 50 și 60 de ani, adesea recent divorțate sau văduve.

Maxwell le-a dezvăluit jurnaliștilor pașii complicați într-un adevărat „ghid” al escrocilor, intitulat „Cum să faci o femeie albă să se îndrăgostească de tine de pe chat-ul online”. Acest manual, obținut de Social Catfish, îi furniza fraze romantice, idei de conversație și tehnici de manipulare psihologică adaptate pentru a exploata vulnerabilitățile țintelor sale.

Manualul îl sfătuia pe Maxwell să își cerceteze meticulos victimele, adunând informații din profilurile lor de socializare pentru a crea mesaje personalizate menite să stabilească relații și încredere. Abordarea sa inițială presupunea să complimenteze femeile cu privire la interesele și hobby-urile lor, direcționând treptat conversațiile pentru a se axa exclusiv pe acestea, promovând astfel un sentiment de intimitate și conexiune.

Momentul a fost crucial în schema lui tânărului nigerian, ghidul sugerând că femeile erau mai sensibile la manipularea emoțională în timpul conversațiilor nocturne. El a cultivat cu meticulozitate relațiile, petrecând zile întregi angajându-se în discuții banale pentru a construi o fațadă de încredere înainte de a aborda subtil subiectul asistenței financiare.

Când venea momentul să solicite bani, tânărul nigerian folosea o serie de pretexte false, de la urgențe inventate la promisiuni de viitor comun. În ciuda ambiguității morale a acțiunilor sale, Maxwell recunoaște că nu simte prea multe remușcări, condus de necesitatea financiară și desensibilizat față de suferința victimelor sale.

Cu toate acestea, exploatările sale profitabile au luat sfârșit în cele din urmă, când una dintre victimele sale, folosind serviciile Social Catfish, i-a descoperit adevărata identitate. Confruntat cu devastarea pe care a provocat-o, Maxwell își exprimă ușurarea de a nu mai fi obligat să ducă o viață de înșelăciune.

National Crime Agency (Agenția Națională de Combatere a Criminalității) din Marea Britanie coroborează spusele lui Maxwell, citând Africa de Vest, în special Nigeria și Ghana, ca fiind puncte fierbinți pentru înșelăciunile romantice. Maxwell atribuie prevalența acestor scheme sărăciei omniprezente, multe persoane recurgând la activități frauduloase ca mijloc de supraviețuire.

Cum să te protejezi de „prinți”

Într-un avertisment adresat potențialelor victime, tânărul nigerian recomandă vigilență față de persoanele care nu sunt dispuse să se angajeze în apeluri video sau față de cele care își declară dragostea prematur. El subliniază importanța scepticismului și a diligenței necesare în interacțiunile online pentru a zădărnici avansurile unor potențiali escroci.

Mărturisirea lui Maxwell servește drept o reamintire sobră a amenințării omniprezente pe care o reprezintă escrocheriile romantice online, aruncând lumină asupra tacticilor insidioase folosite de infractori și subliniind necesitatea unei conștientizări și a unei vigilențe sporite în era digitală.

În timp ce societatea se confruntă cu complexitatea înșelăciunii online, povestea lui Maxwell reprezintă o dovadă a rezistenței spiritului uman și a posibilității de răscumpărare chiar și în urma unor transgresiuni morale profunde.

Elena Cristea