Rețeaua va putea peste doi ani să asigure cantitatea necesară pentru consumul total al Republicii Moldova, de 1,5 mld. mc
Premierul Victor Ponta, Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova, și Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, au inaugurat miercuri gazoductul Iași-Ungheni, care poate acoperi 10% din consumul de gaze al Republicii Moldova și reduce dependența de Rusia.
Evenimentul a avut loc în localitatea Zagarancea din Raionul Ungheni. Ponta a afirmat că România și Republica Moldova nu ar fi reușit să facă gazoductul fără sprijinul Comisiei Europene.
”Cred că prin inaugurarea de astăzi dăm un mesaj pentru toată lumea și aș vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie clar, Moldova și România ca să fie cu adevărat independente au nevoie și de energie așa cum avem nevoie de toate celelalte resurse. Împreună putem să fim cu adevărat independenți și împreună putem să fim respectați pentru asta. Și acesta este mesajul pe care-l dăm astăzi Europei și tuturor”, a declarat Ponta.
Cei doi premieri au menționat la finalul evenimentului că finalizarea proiectului până la Chișinău va avea loc peste doi ani, când vor fi finalizate cele două staţii de creştere a presiunii.
În prezent se află în ultima etapă de finalizare contractele de furnizare a gazului, iar primele cantităţi vor fi livrate începând cu 1 septembrie.
Compania de transport a gazelor din Republica Moldova este controlată de Gazprom, astfel încât este nevoie de o nouă rețea pentru ca gazele românești să ajungă la Chișinău.
Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a fost începută în urmă cu un an, costul total al proiectului fiind de 26 milioane euro, dintre care 7 milioane euro grant din partea UE.
Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 km are o capacitate de 1,5 miliarde mc de gaze, dintre care inițial din România va fi livrat un volum de până la 50 milioane de mc pe an.
Gazoductul va fi cesionat pe teritoriul Republicii Moldova de Întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, iar pe partea română de compania Transgaz. Următoarea etapă a proiectului este construcția conductei Ungheni-Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova și a gazoductului Onești-Lețcani cu stația de comprimare a gazelor pe teritoriul României. Finalizarea proiectului are un cost total de 120 miliooane euro, iar partea română a alocat deja cele 72 milioane de euro care îi revin.
România produce anual, în special prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, şi importă anual din Federaţia Rusă alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze. Republica Moldova, fără regiunea separatistă Transnistria, importă anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de încă 1 miliard de metri cubi pe an.
V.B.