Directorul Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) a Ministerului Afacerilor Interne, Nicolae Gheorghe, a fost eliberat, miercuri, din funcție, printr-o decizie a prim-ministrului Dacian Cioloș.
Prin aceeași decizie, a fost eliberat din funcție și adjunctul acetstuia, subsecretarul de stat Nelu Zămică. Cu această ocazie, premierul l-a numit în funcția de secretar de stat la Departamentul de Informații și Protecție Internă pe Rareș Văduva, în același timp fiind eliberat, tot prin decizie a prim-ministrului, din funcția de subsecretar de stat în cadrul DIPI.
În documentul publicat în Monitorul Oficial este menţionat faptul că decizia premierului a fost luată în temeiul art.15 şi al art. 19 din Legea nr.90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, precum şi în baza art. 22 din OUG nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale.
Nicolae Gheorghe conducea DIPI din noiembrie 2014, fiind numit de fostul premier, Victor Ponta.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au precizat, joi, într-un comunicat de presă, că ministrul Petre Tobă „a propus înlocuirea comenzii DIPI în urma finalizării evaluării activității Departamentului și pentru sporirea contribuției acestei unități la atingerea obiectivului prioritar al MAI și al Guvernului, de creștere a gradului de siguranță a cetățenilor”.
De altfel, joi Petre Tobă a participat, la sediul DIPI, la instalarea în funcție a secretarului de stat Rareș Văduva, noul șef al Departamentului.
Din 2006 până în 2014, când a ocupat fotoliul de subsecretar de stat la DIPI, Rareș Vaduva a deținut funcții de execuție și de conducere în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), potrivit CV-ului postat pe site-ul DIPI.
Licențiat în Drept (promoția 1999) la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Rareș Văduva a absolvit, în 2006, cursul de masterat „Managementul activității de informații pentru siguranța națională”, organizat de Facultatea de Informații – Secția Învățământ Postuniversitar și Doctorat, din cadrul “Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul”, București. În 2008, a absolvit un curs de management pentru palier de comandă, organizat de centrul de pregătire Grădiștea al SRI, iar în 2009 – cursul de management pentru al doilea palier de comandă, organizat de Academia Națională de Informații “Mihai Vitezul”.
În 2011, Rareș Văduva a absolvit un curs de senior leadership, organizat de Serviciul de Informații din Marea Britanie, în cadrul Academiei Naționale de Informații, iar în 2012, Programul de studii de securitate și terorism, organizat de Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall”.
Andrei Tudor