2.2 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 22:47
No menu items!

Condițiile lui Putin ca să pună capăt războiului din Ucraina

spot_img

Vladimir Putin a transmis că Ucraina ar trebui să rămână neutră pentru a exista o şansă pentru pace, adăugând că frontierele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu dorinţele oamenilor care trăiesc pe teritoriul revendicat de Rusia.

„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existenţa unor relaţii de bună vecinătate între Rusia şi Ucraina”, a spus, joi, Putin la reuniunea Clubului Valdai, găzduită de staţiunea Soci de la Marea Neagră.

Putin a arătat că Rusia a recunoscut graniţele post-sovietice ale Ucrainei pe baza înţelegerii că aceasta va fi neutră. Însă, NATO a declarat în repetate rânduri că Ucraina va adera într-o zi la alianţa militară condusă de SUA.

Dacă Ucraina nu va fi neutră, va fi „utilizată în mod constant ca un instrument în mâini greşite şi în detrimentul intereselor Federaţiei Ruse”, a spus Putin.

Zelenski: „Discuţiile despre un armistiţiu sunt periculoase”

Încetarea focului este imposibilă fără garanţii clare de securitate pentru Ucraina, a transmis de la la Budapesta, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

„Astăzi este iresponsabil să propui un armistiţiu în Ucraina fără a oferi ţării noastre garanţii reale şi eficiente de securitate”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski la o conferinţă de presă în Budapesta.

„Discuţiile despre un armistiţiu sunt periculoase atunci când nu există garanţii de securitate pentru Ucraina – clare, reale, în care putem avea încredere, nu doar asigurări retorice. Un astfel de armistiţiu pregăteşte terenul pentru continuarea ocupaţiei Ucrainei şi distrugerea independenţei şi suveranităţii noastre,” a subliniat el.

Preşedintele a menţionat că astfel de propuneri vin din partea celor care nu au experimentat războiul, nu îi înţeleg consecinţele şi riscurile şi din partea celor care discută cu Vladmir Putin, dar nu au avut vreodată un război cu el.

„Un simplu armistiţiu este un model despre care auzim de la unii lideri de aici, din Brazilia, din China şi, în mod evident, îl auzim cu siguranţă de la Rusia. Acesta este un model excelent pentru Rusia. Un armistiţiu şi apoi restul? Trebuie să înţelegem clar ce înseamnă ‘restul’,” a explicat Volodimir Zelenski. Preşedintele a reamintit că, după ce agresiunea Rusiei a început în 2014, au existat deja acorduri de armistiţiu.

„Nu a avut loc nici măcar un schimb de prizonieri. Oamenii sunt în închisoare de 10 ani. După armistiţiu, conflictul a fost îngheţat,” a subliniat el.

Trump a promis că va pune capăt războiului 

Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina până în ziua învestirii îl pune acum în situația de a trebui să aleagă între propunerile unor consilieri uniți de un punct comun – o schimbare bruscă față de abordarea președintelui democrat Joe Biden de a înarma Kievul „atât timp cât este necesar”. Consilierii de politică externă apropiați președintelui ales, Donald Trump, au prezentat diferite versiuni ale unui plan pentru a îngheța efectiv linia frontului din Ucraina, scrie The Wall Street Journal.

De-a lungul campaniei sale pentru Casa Albă, Trump a criticat modul în care Biden a gestionat situația din Ucraina, avertizând că aceasta a sporit probabilitatea izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial și că Kievul a înșelat SUA prin obținerea gratuită de arme în valoare de miliarde de dolari.

El a declarat că ar putea rezolva conflictul rapid, aducând ambele părți la masa negocierilor, dar nu a dezvăluit cum ar face acest lucru. De fapt, nu a aprobat un plan anume de pace. „Nu vă pot oferi aceste planuri pentru că, dacă vi le ofer, nu voi putea să le folosesc”, a spus el în timpul campaniei.

De fapt, Trump nu a aprobat un plan de pace specific, au spus aliații, inclusiv modul în care îi va convinge pe președintele rus Vladimir Putin și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să stea la aceeași masă și să negocieze. În timp ce consilierii au oferit idei, numai președintele ales, în consultare cu consilierii cheie, va decide cum să gestioneze diplomația sensibilă și cu mize mari, au spus aceștia.

Trump și președintele rus Vladimir Putin au semnalat amândoi că sunt pregătiţi să reia contactul, după ce republicanul a câștigat un nou mandat de președinte al SUA. 

„Dacă cineva vrea să reia contactul, asta nu mă deranjează. Sunt pregătit”, a declarat Putin despre Trump la Forumul de la Valdai, unde a participat și luat cuvântul.

„Aş vrea să-l felicit cu această ocazie pentru alegerea sa la preşedinţia Statelor Unite”, a mai spus el.

„Cred că ne vom vorbi”, a declarat, la rândul său, Donald Trump despre Vladimir Putin joi, într-un interviu acordat NBC News.

                                                                                                               Adina Bucur