4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:02
No menu items!

Condițiile de acordare a eșalonărilor la plată de către ANAF, extinse

spot_img

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de act normativ prin care dorește să crească gradul de recuperare a datoriilor

Termenul de declarare şi plată a creanţelor fiscale pentru noiembrie este 21 decembrie 2012

Autoritățile intenționează flexibilizarea condiţiilor de acordare şi menţinere a eşalonărilor la plată a obligaţiilor bugetare. Un proiect de act normativ în acest sens prevede extinderea ariei creanţelor care pot fi eşalonate la plată, incluzând în această categorie și creanţele stabilite de alte organe şi transmise spre recuperare ANAF, precum și diferenţele de obligaţii fiscale stabilite prin declaraţii rectificative.

”Această măsură reprezintă o relaxare a condiţiilor de acordare şi menţinere a eşalonării la plată. Scopul acestei măsuri este, pe de o parte, creşterea gradului de recuperare a obligaţiilor fiscale deţinute de către contribuabil, iar pe de altă parte, sprijină menţinerea activităţii contribuabililor viabili din punct de vedere economic”, se arată într-un comunicat al MFP.

Prin catul normativ vor fi reglementare și situaţiile în care contribuabilul cere înlocuirea sau redimensionarea garanţiei, iar soldul sumelor rămase din eşalonare este inferior plafonului reglementat de ordonanţă (de până la 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi, respectiv, 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice).

Astfel, se propune ca în aceste situaţii organul fiscal să procedeze la eliberarea garanţiilor, întrucât contribuabilii aflaţi în situaţii similare care solicită eşalonarea sumelor al căror cuantum este sub plafon, nu trebuie să depună garanţii.

Prin eliberarea garanţiilor de către organul fiscal, acestea pot fi utilizate de către contribuabili pentru dezvoltarea activităţii.

Totodată, proiectul de act normativ reglementează o excepţie în privinţa obligaţiei de desemnare a unui împuternicit de către contribuabilii care au obligaţii declarative şi nu au un domiciliu fiscal în România. Măsura adoptată are ca efect reducerea costurilor administrative pentru investitorii transfrontalieri, care au o pondere importantă pe piaţa de capital.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă propune ca plăţile efectuate în contul de venituri al bugetului local în perioada 2009-2012, pentru impozitul pe onorariul avocaţilor şi notarilor publici, să stingă obligaţiile fiscale înregistrate în evidenţele ANAF, datorate de către aceşti contribuabili pentru venitul din activitatea independentă respectivă.

MFP se va consulta cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cu cei ai structurilor asociative asupra proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea unor acte normative şi reglementarea unor măsuri fiscale.

C.C.