-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:28
No menu items!

Condamnat la închisoare cu executare după ce și-a lovit copilul vitreg cu cureaua

spot_img

Un bărbat din comuna Mica, judeţul Cluj, a fost recent condamnat la închisoare cu executare pe motiv că şi-a lovit copilul vitreg cu o curea. Incidentul s-a petrecut pe 31 martie, când inculpatul şi-a agresat copilul vitreg, în vârstă de 9 ani, lovindu-l în mod repetat cu o curea în zona capului, urechii, mâinii şi coastelor. Traumele suferite au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale, scrie Actual de Cluj.

Judecătoria Dej a pronunţat sentinţa pe 29 octombrie, bărbatul fiind judecat pentru violenţă în familie. Cazul s-a desfăşurat rapid, având în vedere că rechizitoriul a fost depus la tribunal pe 21 mai.

Dosarul a fost deschis în urma unei autosesizări a poliţiei pentru rele tratamente aplicate minorului şi violenţă în familie. Copilul, în vârstă de 9 ani, a fost găsit în centrul localităţii Mănăstirea, deşi trebuia să fie la şcoală, prezentând semne vizibile de violenţă la nivelul feţei şi urechii stângi. Întrebat de poliţişti, copilul a declarat că a fost bătut de soţul mamei sale.

Inculpatul şi-a recunoscut parţial fapta, menţionând că i-a aplicat copilului două lovituri cu un brâu tip curea în zona gâtului şi umărului, susţinând că intenţiona să-l pedepsească pentru că se juca cu un obiect periculos. El a mai afirmat că leziunile de pe faţa copilului ar fi fost cauzate de o muşcătură de câine. Declaraţiile sale au fost însă contrazise de probe şi de martori, potrivit instanţei.

Pentru violenţă în familie, legea prevede pedepse între 8 luni şi 8 ani şi 4 luni de închisoare, alternativ cu amenda, pedeapsa reducându-se cu o treime în procedura simplificată. Instanţa a apreciat că faptele demonstrează un pericol ridicat, iar inculpatul arată o lipsă de respect faţă de normele de comportament familial şi social menite să protejeze integritatea şi sănătatea persoanelor.

Gravitatea faptei este subliniată de probele care arată că inculpatul a lovit copilul de mai multe ori cu o curea metalică, provocându-i leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale de 8-9 zile. Instanţa a atras atenţia că violenţa asupra copiilor rămâne o problemă răspândită în România, mulţi oameni considerând agresiunile domestice drept normale, mai ales în comunităţile rurale. În acest context, copii expuşi la violenţă tind să o perceapă ca metodă de rezolvare a conflictelor, perpetuând astfel abuzul.

Pe fondul consumului excesiv de alcool, inculpatul a manifestat o tendinţă de comportament violent. Instanţa a observat că acesta are dificultăţi în gestionarea impulsurilor şi îşi pierde uşor controlul de sine. Deşi şi-a recunoscut ulterior fapta, bărbatul a fost condamnat la 1 an de închisoare cu executare, instanţa considerând că doar pedeapsa privativă de libertate este suficientă pentru reeducarea acestuia şi prevenirea comiterii altor infracţiuni.

Deşi inculpatul a fost plasat iniţial în arest preventiv, instanţa a decis menţinerea măsurii, considerând că gravitatea faptei şi imprevizibilitatea comportamentului său, amplificate de consumul de alcool, justifică necesitatea arestării preventive. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

D.Constantin