1.8 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 19:29
No menu items!

Condamnat la 10 ani de închisoare, Genică Boerică nu e de găsit

spot_img

Genica-Boerica

Magistrații Curții Supreme au decis, marți, să mențină condamnarea la 10 ani și 3 luni de închisoare, dată în iulie anul trecut de Curtea de Apel București pe numele controversatului afacerist craiovean Genică Boerică. Potrivit informațiilor furnizate de poliție, acesta este acum dat în urmărire, pentru că nici nu s-a predat în vederea executării pedepsei, nici nu a fost găsit la domiciliu. După verificarea tuturor datelor privitoare la eventuale domicilii cunoscute ale lui Boerică, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj va trebui să ceară instanţei emiterea unui mandat de urmărire generală.

Decizia de marți a Curții Supreme a venit la aproape zece ani de la momentul în care procurorii DIICOT demarau anchetele împotriva lui Boerică în mai multe dosare penale. El a fost condamnat acum definitiv pentru mai multe rambursări ilegale de TVA, de care a beneficiat în perioada Guvernului Năstase.

Genică Boerică a fost arestat preventiv pentru prima dată în 2004. După mai bine de un an de închisoare, în speranța că va beneficia de clemență, Boerică a făcut un denunț la DNA împotriva fostului premier Adrian Năstase, a fostului șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, Ioan Melinescu și a fostului ofițer DIE, Ristea Priboi. În esență, Boerică a susținut că Năstase l-a numit pe Melinescu șef  al Oficiului în schimbul mușamalizării unui dosar care o viza pe Dana Năstase, în timp ce Ristea Priboi ar fi intermediat această „afacere”. Denunțul afaceristului craiovean nu s-a confirmat însă, toți cei trimiși în judecată de DNA în dosarul constituit în baza declarațiilor lui Boerică fiind achitați definitiv și irevocabil de Curtea Supremă.

Modalitatea de operare reținută de procurorii DIICOT în sarcina lui Genică Boerică este una destul de simplă. Acesta și complicii săi înființau firme pe numele unor cetățeni arabi, apoi raportau la Finanțele Publice tranzacții fictive între aceste societăți. Ulterior, se cereau rambursări de TVA de zeci de miliarde de lei vechi doar pentru o singură astfel de tranzacție, rambusări care erau obținute cu sprijinul fraudulos al șefilor de la Finanțe Publice Dolj. De altfel, într-un alt dosar, procurorii DNA au trimis în judecată zeci de angajați ai Finanțelor Publice Dolj pentru mai mult nereguli descoperite.

În prima fază a acestui dosar, în mai 2012, Tribunalul București îl condamnase pe Genică Boerică la 12 ani de închisoare, pedeapsa acestuia fiind scăzută în faza de apel. Magistrații Curții de Apel au decis însă să mărească suma pe care Boerică și complicii săi trebuie să o returneze statului.

Majorează suma la care au fost obligati inculpaţii Boerică Genică şi Şargarodschi Florentin, în solidar, cu titlu de prejudiciu produs statului ca urmare a admiterii celei de-a doua cereri de rambursare T.V.A. formulată de S.C. Apolodor Invest S.R.L. de la 14.751.600.000 ROL la 14.930.270.785 ROL, la care se adaugă obligaţii fiscale accesorii. Majorează suma la care au fost obligati inculpaţii Boerică Genică şi Popa Elena, în solidar, cu titlu de prejudiciu produs statului ca urmare a admiterii celei de-a doua cereri de rambursare T.V.A., formulată de S.C. Baril S.A. de la 7.520.200.000 ROL la 9.883.581.198 ROL, la care se adaugă obligaţii fiscale accesorii.

Curtea de Apel București

15 iulie 2013

Cristi Ciupercă