Agenţiile de informaţii americane au ajuns la concluzia că Ucraina este responsabilă pentru asasinarea fiicei proeminentului ideolog rus de extremă dreaptă şi aliat al preşedintelui Vladimir Putin, Aleksandr Dughin, în august, la periferia Moscovei, un element al unei campanii secrete despre care oficiali americani îşi exprimă temeri că ar putea extinde conflictul, notează The New York Times (NYT) şi The Daily Mail, citate de Agerpres.
Statele Unite nu au fost la curent cu operaţiunea care a ucis-o pe Daria Dughina, a declarat un oficial american citat de NYT, în timp ce Washingtonul s-a plâns oficial în legătură cu acest lucru guvernului Ucrainei.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a sprijinit Ucraina cu miliarde de dolari de ajutor militar de la invazia ţării de către Rusia la 24 februarie, dar cere de mult timp Kievului să nu ia măsuri ce ar putea risca o confruntare directă între SUA şi Rusia. Statele Unite, de exemplu, transmit informaţii pentru a ajuta efortul de război ucrainean, dar nu şi informaţii care ar putea viza înalţi oficiali ruşi, notează WSJ.
Daria Dughina a fost ucisă în august, când vehiculul pe care îl conducea a explodat în afara Moscovei, ca urmare a ceea ce guvernul rus a descris drept o bombă plasată în interior. Ea era fiica lui Aleksandr Dughin, care ani de zile a cerut Rusiei să-şi restabilească imperiul prin acapararea Ucrainei.
Concluziile agenţiilor de spionaj americane au fost relatate pentru prima dată de NYT.
Ambasada Ucrainei la Washington, CIA şi Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe au refuzat să comenteze.
Ucraina a negat de la bun început implicarea în uciderea Dariei Dughina. Dacă totuşi uciderea Dariei ar fi „opera” agenţilor ucraineni, după cum concluzionează evaluarea serviciilor de informaţii americane, aceasta ar demonstra capacitatea Kievului de a conduce operaţiuni sub acoperire în interiorul Rusiei, notează WSJ.
La scurt timp după incident, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a acuzat Ucraina pentru uciderea Dariei Dughina, declarând că anchetatorii au stabilit că această „crimă a fost pregătită şi comisă de serviciile speciale ucrainene” şi l-au identificat pe autor ca fiind o femeie ucraineană.
Nu s-a putut stabili dacă agenţiile de informaţii americane cred că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, un aliat apropiat al Washingtonului, cunoştea planurile de a o ucide pe Daria Dughina sau despre care părţi ale guvernului Ucrainei agenţiile de spionaj americane au ajuns la concluzia că sunt responsabile.
Sabotajul şi operaţiunile sub acoperire au devenit parte a conflictului din Ucraina. Se pare că Ucraina a efectuat astfel de operaţiuni în Crimeea controlată de Rusia, în timp ce NATO a declarat că o serie de scurgeri în gazoductele Nord Stream dintre Rusia şi Europa sunt rezultatul unui sabotaj, fără a numi un suspect.
Concluziile asupra complicităţii ucrainene, care nu au fost raportate anterior, au fost împărtăşite în cadrul guvernului SUA săptămâna trecută. Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac, iar înalţi oficiali au negat din nou când au fost întrebaţi despre evaluarea serviciilor de informaţii americane.
Deşi Rusia nu a ripostat punctual la acest asasinat, Statele Unite sunt îngrijorate că astfel de atacuri – deşi cu valoare simbolică ridicată – au efect direct redus în câmpul de luptă şi ar putea determina Moscova să efectueze propriile lovituri împotriva unor înalţi oficiali ucraineni. Oficialii americani au fost frustraţi de lipsa de transparenţă a Ucrainei cu privire la planurile sale militare şi secrete, în special pe teritoriul Rusiei, mai notează NYT.
Întrebat despre concluziile serviciilor de informaţii americane, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, a negat din nou implicarea guvernului ucrainean în uciderea lui Dughina.
„Din nou, voi sublinia că orice crimă în timpul războiului într-o ţară sau alta trebuie să aibă o semnificaţie practică”, a declarat Podoliak pentru NYT marţi într-un interviu. „Ar trebui să îndeplinească un anumit scop, tactic sau strategic. Cineva ca Dughina nu este o ţintă tactică sau strategică pentru Ucraina”.
„Avem alte ţinte pe teritoriul Ucrainei”, a spus el. „Mă refer la colaboratori şi reprezentanţi ai comandamentului rus, care ar putea avea valoare pentru membrii serviciilor noastre speciale ce lucrează în acest program, dar cu siguranţă nu Dughina”, a conchis el.
În mod tradiţional, ţările nu discută despre acţiunile secrete ale altor naţiuni, de teamă să nu fie dezvăluite propriile operaţiuni, dar unii oficiali americani consideră că este esenţial să reducă ceea ce ei văd ca aventurism periculos, în special asasinatele politice, mai notează NYT.
D.Constantin