2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 14:32
No menu items!

Concept revoluționar de organizare a societății, propus de Dan Voiculescu: „Cu toții avem datoria, dacă nu pentru noi, pentru copii și nepoți, să încercăm să schimbăm metaparadigma de astăzi”

spot_img

„Tratatul Umanismului Pragmatic”, scris de Dan Voiculescu, a fost lansat la Biblioteca Academiei Române. Volumul conține principalele idei ale doctrinei fondate de acesta, concepte pe care le extinde și le dezvoltă, în contextul nevoilor actuale ale societății.

Principala temă a umanismului pragmatic este o schimbare revoluționară a modului de organizare al societății, în plan economic, politic și social. Astfel, spune Dan Voiculescu, paradigma axei orizontale „stânga – dreapta” este înlocuită de o axă verticală, care include pe toată lumea.

”Noi nu mai trăim în perioada în care există stânga și dreapta. Noi nu mai suntem dezvoltați pe orizontală. Noi, societatea omenească în ansamblu. Noi ar trebui să ne gândim să ne organizăm pe verticală. Și verticala ar fi undeva sus, să fie categoria de oameni care pot crea, indiferent de domeniu. Că e artă, că e producție, că sunt servicii, că orice se poate crea în viața asta. Trebuie să adreseze unei categorii de oameni. E adevărat, nu foarte numeroasă, dar foarte valoroasă. De ce spun asta? Spun asta pentru că la ora actuală pe glob există bani enormi. Lichidități enorme. Globul a ajuns la aproape 8 miliarde de oameni. Există forță de muncă enormă, și totuși, nu merge. Care e motivul pentru care nu merge? E unul singur. Nu sunt idei. Nu mai sunt idei, nu mai sunt nevoi. Nevoile principale ale oamenilor au fost descoperite și s-au găsit soluții pentru ele. Și atunci, banii stau, forța de muncă stagnează și are probleme și ne lipsește o categorie de oameni care să unească banul cu munca. Asta e tot. E atât de simplu încât nici nu trebuie explicat prea mult”, a transmis Dan Voiculescu la lansare.

Pentru fondatorul trustului Intact, umanismul pragmatic a prins contur în primii ani după Revoluție, după ce a realizat de ce au eșuat mai multe orânduiri sociale.

„În 1989 m-am trezit în mijlocul unei furtuni. A venit Revoluția, iar eu aveam zece ani de activitate capitalistă Am spus bine, s-a întâmplat, e real, e prezent. Ce urmează? E bine să gândești în prezent ce s-a întâmplat în trecut, pentru a putea construi viitorul fără greșelile trecutului. Socialism, capitalism, feudalism, sclavagism. Toate acestea nu au ținut cont de natura umană. (…) Oamenii au calitățile lor. Tot ce trebuie să facem este să descoperim aceste calități și să le fructificam pentru ei și pentru societate. (…) Cu toții avem datoria, dacă nu pentru noi, pentru copii și nepoți, să încercăm să schimbăm metaparadigma de astăzi. Metaparadigma stânga – dreapta. Capital financiar – capital uman. Nu sunt criterii legate de aritmetică, sunt criterii umane”, a spus Dan Voiculescu.

Identificarea calităților oamenilor și folosirea lor în interesul acelor oameni și al societății, este unul dintre conceptele explicate în Tratat.

„Doctrina umanistă nu schimbă decât orizontala, o pune pe verticală. Și o pune pe verticală astfel încât să se respecte vechiul principiu: omul potrivit, la locul potrivit”, a mai spus Dan Voiculescu.