3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:09
No menu items!

Concediul de mămică

spot_img

Concediul de mămică

Femeile însărcinate trebuie să-şi cunoască drepturile legale, pentru a beneficia de concediul cuvenit pe perioada sarcinii şi după naşterea bebeluşului. Concediul de maternitate se acordă de medicul specialist în obstetrică-ginecologie, care supraveghează sarcina sau de către medicul de familie. Aceste drepturi se acordă femeilor care au minimum o lună de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în ultimele douăsprezece luni până la acordarea concediului maternal. Indemnizaţia de concediu prenatal şi postnatal este în valoare de 85% din salariul brut încasat pe luna anterioară.

Conform legii 19/2000, concediul de maternitate însumează 126 de zile, astfel: 63 de zile de concediu prenatal şi 63 de zile concediu postnatal, cu menţiunea că lăuzele sunt obligate prin lege să stea 42 de zile în concediu postnatal. Dacă sarcina este dificilă, medicul poate acorda zile de concediu prenatal în plus faţă de cele enumerate, sub formă de concediu medical.

Angajatorului nu i se permite să concedieze salariatele gravide, pe cele care au născut recent sau alăptează, pe cele aflate în concediu de risc maternal sau în concediu de maternitate, în concediu de creştere copil până la vârsta de doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap, în concediu de îngrijire copil bolnav până la vârsta de şapte ani, respectiv optsprezece ani pentru copilul cu handicap. Excepţie fac situaţiile de reorganizare judiciară sau falimentul angajatorului, în condiţiile prevăzute de lege.

 

C.N.