Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede ca asiguratul care îngrijeşte un pacient bolnav de cancer în vârstă de peste 18 ani beneficiază de concediu şi de indemnizaţie.
Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an, pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul a asiguratului. Orice persoană va putea să-şi ia concediu medical dacă îl însoţeşte pe bolnavul asigurat, cu acordul acestuia, la intervenţii chirurgicale sau la efectuarea tratamentelor prescrise de medic.
Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. De asemenea, bolnavii de cancer, dar și îngrijitorul acestuia vor avea dreptul la şedinţe gratuite de consiliere psihologică – minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.
Proiectul adoptat mai prevede că pot beneficia de concediu şi alocaţie părinţii care au un copil grav bolnav până la împlinirea vârstei de 18 ani, şi nu 16 ani cât era până în prezent.
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică, se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist. Indemnizaţia se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.