6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:14
No menu items!

Concedieri în 16 companii din energie, până în 2018

spot_img
Concedieri în 16 companii din energie, până în 2018
foto: business24.ro

Guvernul va începe un program de concediere din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018. Salariaţii concediaţi ar urma să beneficieze de plăţi compensatorii şi de un venit lunar de completare.

“Analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecărei companii naţionale au conturat perimetrele miniere de perspectivă, precum şi cele ce urmează a fi închise. Drept urmare, fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi în perioada 2013-2018 şi care vor beneficia de protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Scopul constă în reorganizarea activităţii societatilor comerciale şi, de asemenea, un preţ competitiv al energiei electrice şi termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariaţi”, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Documentul stabileşte că societăţile care pot efectua concedieri colective şi numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, dacă există un program de restructurare sau reorganizare aprobat, astfel încât concedierea colectivă să nu depăşească termenul de 31 decembrie 2018.

Acelaşi document include şi o listă de 16 companii care au sau vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate până în anul 2018: Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Naţională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud-Băiţa Ştei, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, cu filialele sale, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica, cu filialele sale și Transelectrica, cu filialele sale.

În programele de restructurare vor fi incluși salariaţii care pot primi pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, măsura aplicându-se inclusiv membrilor aleşi în organele executive de conducere ale organizaţiilor sindicale.

Persoanele concediate vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă: pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 -10 ani; pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 şi 15 ani; pe 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 şi 25 de ani; pe 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.

De plăţile compensatorii vor beneficia numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată, cu cel puţin 36 de luni înainte de data concedierii.

A.V.