1.8 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 19:51
No menu items!

Completul de judecată din Dosarul ICA, stabilit „cu dedicație”. De ce se grăbesc judecătorii să dea sentința

spot_img

Inculpații din dosarul ICA sunt judecați de un complet de vacanță, ales pentru a termina cât mai repede procesul

Dan Voiculescu_SZ

Inculpații din dosarul ICA sunt judecați de un complet de vacanță. În mod normal, instanțele au pe rol, în lunile iulie și august, doar cauzele privind arestările, urgențele, dar și cele pe care curtea respectivă le consideră că trebuie soluționate „cu celeritate”.

Cu trei săptămâni înainte de 1 iulie, adică de debutul vacanței judectorești, la termenul din 9 iunie, Curtea de Apel a anunțat că judecătorul Florică Duță, cel care avea pe rol dosarul ICA, a primit decizia de pensionare. În mod normal, instanța trebuia să scoată dosarul de pe rol și să îl redistribuie, aleatoriu, unui alt complet. Deşi fusese anunţată ca înlocuitoare, judecătoarea Luminița Cristiu Ninu nu a mai intrat în sala de judecată. În locul ei a fost prezentă judecătoarea Balaci Carmen Constanţa. La finalul acestui termen de judecată, instanța a anunțat doar următorul termen, cel stabilit pentru 1 iulie, fără să specifice dacă va fi un alt complet, de vacanță, sau dacă dosarul va fi redistribuit pentru luna septembrie, unui complet aleatoriu.

Cu cinci zile înainte de 1 iulie, Curtea de Apel a anunțat noul complet de judecată, format din doi tineri magistrați care abia au promovat la Curtea de Apel București, de la Tribunalul București – Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea. Instanța a precizat presei că cei doi au fost aleși să facă parte din completul de vacanță, de către colegiul de conducere al Curții de Apel.

Cu alte cuvinte, conducerea Curții de Apel București a decis să nu trimită dosarul în toamnă, unui complet ales aleatoriu, ci să fie judecat de urgență și „cu celeritate” în vacanța judecătorească, pentru că regulamentul CSM le permitea să desemneze un anumit complet de judecată.

Colegiul de conducere al CAB a aprobat propunerea preşedintelui Secţiei a II-a penală de modificare a compunerii completelor C5A Continuitate, C6A, C16A, prin includerea judecătorilor care au promovat începând cu 1 iulie 2014 pe posturile vacantate în cadrul secţiei a II-a penale.

hotnews.ro

La primul termen, din 1 iulie, cei doi noi magistrați, care au avut timp să citească între timp dosarul, au instituit sechestrul pe mai multe pachete de acţiuni deţinute de Dan Voiculescu la compania Grivco şi la Institutul de Cercetări Alimentare. De asemenea, a fost pus sechestru pe acţiunile donate de Voiculescu fiicelor sale, precum şi pe imobilul din strada Gârlei, unde se află sediul trustului Intact. Apoi au început audierile. Atât la termenul din 1 iulie, cât și la cel de luni, 4 august, ședința de judecată a durat cel puțin 7-8 ore. Aproape toate cererile avocaților au fost respinse, așa că instanța mai are de ascultat doar pledoariile apărătorilor, înainte de a da sentința.

În Regulamentul de funcționare a instanțelor, de pe site-ul CSM, se specifică în mod clar, la articolul 100, dar și în capitolul VI, normele de funcționare pe perioada vacanței judecătorești.

(1) Vacanţa judecătorească este de două luni în fiecare an calendaristic, în intervalul 1 iulie – 31august.(2) Concediul de odihnă anual pentru întregul personal al instanţelor judecătoreşti se efectuează, de regulă, în timpul vacanţei judecătoreşti.

(3) În timpul vacanţei judecătoreşti vor fi judecate cauzele pentru care legea prevede soluţionarea de urgenţă şi cu celeritate şi cele în care s-a încheiat un acord de mediere, indiferent de obiectul judecaţii.

Regulament de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti

Cap. VI Vacanţa judecătorească
Art. 159

 

La următorul articol, se precizează că aceste complete de vacanță vor fi stabilite în colegiile de conducere, așadar nu aleatoriu, cum se întâmplă uzual.

În timpul vacanţei judecătoreşti, colegiile de conducere, la propunerea preşedinţilor, vor stabili numărul şi  compunerea completelor de judecată care vor funcţiona numai pentru această perioadă

Regulament de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti
Art. 160

Dosarul „Rompetrol”, în care este judecat Dinu Patriciu, are termen în toamnă, pe 2 septembrie, tot la Curtea de Apel București, deși procesul durează de foarte mulți ani. Patriciu a fost trimis în judecată în 2006, deci cu doi ani înainte de Dan Voiculescu.

Dosarul lui Radu Mazăre, judecat tot la Curtea de Apel, are termen în septembrie, deși are aproape șapte ani vechime.

Marilena Nedelcu