-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:21
No menu items!

Companiile farma cer ca taxa “clawback” să intre în prețul de producție al medicamentelor

spot_img

Companiile farma cer ca taxa “clawback” să intre în prețul de producție al medicamentelor

Industriașii din domeniul farmaceutic vor ca taxa ”clawback” să intre în prețul de producție al medicamentelor, să includă doar tratamentele în ambulatoriu și să se evite situația în care producătorii de medicamente generice plătesc pentru creșterile de consum ale medicamentelor inovatoare.

În acest sens, companiile farma vor modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuții de asigurări sociale de sănătate, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

”Îmbunătățirea capacității instituționale a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale prin alocarea resurselor financiare şi umane necesare pentru asigurarea funcţionării corespunzătoare a instituţiei este o altă propunere făcută la consultările de la Ministerul Economiei”, se precizează în document.

În plus, s-a solicitat introducerea cotelor de prescriere la medic pentru produsele generice prin modificarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 – 2014.

În acelaşi timp, reprezentanţii Industriei farmaceutice au cerut îmbunătăţirea mecanismelor de accesare a finanţărilor din fonduri europene prin reducerea termenelor de aprobare şi decontare, monitorizarea prescrierilor şi introducerea de sancţiuni clare pentru nerespectarea cotelor de prescriere.

S-a mai cerut clarificarea legislației privind condițiile de acordare a facilităților fiscale pentru activități de Cercetare & Dezvoltare (R&D), astfel încât ele să poată fi accesate de companiile farmaceutice locale. Fără această clarificare, inovarea din fonduri proprii sau atrase este greu de realizat.

Membrii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente generice (APMGR) din România au transmis de mai multe ori că firmele nu pot suporta sumele cerute și au cerut o schimbare radicală a principiilor taxei de clawback.

 În perioada 9 aprilie – 29 mai, la sediul Ministerului Economiei au avut loc consultări cu asociaţii profesionale şi patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate și parcuri industriale interesate de elaborarea Documentului de Politică Industrială, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României.

C.C.