-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:33
No menu items!

Companiile din China vor să vândă combustibil nuclear în România

spot_img

Oficialii de la Beijing afirmă că pot face livrări la calitatea cerută de tehnologiile din Franța și Rusia

 reactor nuclear

Companiile chineze caută oportunități pentru a vinde combustibil nuclear în Europa de Est, potrivit agenției ungare MTI.

Un reprezentant al companiei de stat China National Nuclear Corporation (CNNC) a declarat că ”eforturile din ultimii ani au fost făcute nu doar pentru a acoperi cererea de combustibil nuclear din China, dar și pentru a ajuta companiile chineze să aibă acces la piețele străine”.

”Până acum, am reușit să stăpânim tehnologiile rusă și franceză, necesare producerii de combustibil pentru unitățile energetice, fapt care ne permite să vindem combustibil pentru diferite centrale nucleare, inclusiv pentru cele sovietice și rusești”, a declarat oficialul, la o conferință în Beijing.

Acesta a precizat că sunt luate în calcul ”posibilitățile de a vinde combustibil către Ungaria, România și Ucraina, în particular”.

În România, implicarea statului chinez în proiectul de extindere a centralei nucleare de la Cernavodă a fost un element de dispută între fostul președinte Băsescu și premierul Ponta.

În noiembrie 2014, compania de stat Nuclearelectrica a anunțat semnat un acord cu China General Nuclear Power Corporation pentru dezvoltarea unităților 3 și 4 ale Centralei Cernavodă.

Guvernul a dat asigurări că partea chineză va asigura doar finanțarea, fără a se implica în tehnologie, care va fi făcută canadienii de la Candu, la fel ca în cazul primelor două unități.

Investiția a fost estimată la 6,4 miliarde euro și presupune acordarea unor ajutoare de stat de tipul ”contractelor de diferență”, de tipul celor acordate recent de guvernul britanic pentru un proiect similar cu partea chineză.

Centrala nucleară de la Cernavodă are două reactoare CANDU 6, care au intrat în exploatare în 1996, respectiv 2007, şi furnizează în prezent aproximativ 20% din necesarul de energie al României.