-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:03
No menu items!

Compania Națională CFR, pe marginea falimentului, dar recuperează din pierderi

spot_img

Datoriile înregistrate de Compania Naţională de Căi Ferate CFR la sfârşitul lunii septembrie la bugetul de stat sunt de 594,745 milioane de lei, în scădere cu 79,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, când acestea erau de 2,897 miliarde de lei, a anunțat luni conducerea companiei.

Din alocaţia de 850 milioane lei aprobată prin Legea Bugetului de Stat pentru plata obligaţiilor la bugetul consolidat, compania nu a utilizat încă 657 milioane de lei, sumă reprezentând scadenţa împrumutului punte acordat de Ministerul Finanţelor Publice, conform OUG 25/2012.

În ceea ce priveşte datoriile totale ale CNCF CFR, acestea se ridică la 2,382 miliarde de lei, în scădere cu 56% faţă de primele nouă luni ale anului 2011, când acestea erau de 5,495 miliarde de lei.

”CFR are stabilite ca ţinte principale pentru acest an eficientizarea cheltuielilor, reducerea şi prevenirea acumulării de noi arierate şi reforme structurale. Prioritare pentru companie sunt în continuare aspectele de natură tehnică şi legislativă, cât şi aspectele economico-financiare, astfel încât, prin efectul de ansamblu al acestora, să se poată asigura viabilitatea activităţii companiei şi încadrarea în obiectivele stabilite prin acordul încheiat de Guvernul Romaniei cu FMI”, a declarat directorul general al CFR, Cristian Ghibu.

Delegaţia FMI care a vizitat România în vară a fost nemulţumită  de faptul că nu s-au încheiat privatizările la Tarom și la CFR Marfă.

Privatizarea la CFR Marfă ar fi trebuit să se încheie în octombrie. Compania trebuia să negocieze o schemă de anulare a arieratelor şi să caseze 3 000 de vagoane, proces care ar fi trebuit să se îmtâmple în august. Publicarea anunţului de vânzarea de acţiuni ar fi trebuit realizată până la mijlocul lunii iunie.

Guvernul ar fi trbeuit să rezolve și problema arieratelor CFR Călători. În acest caz ar fi trebuit identificată o schemă de reducere a arieratelor de până la 300 milioane de lei, până la sfârşitul lunii iunie, lucru care încă nu a fost îndeplinit, aşa cum fusese stabilit în memorandumul de înţelegere încheiat la începutul anului între Executiv şi Fondul Monetar Internaţional.

Acordul dintre România şi FMI a fost inițiat pe 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,6 miliarde de euro, adică aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.