2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:41
No menu items!

Compania Fiat Chrysler Automobiles discută un parteneriat cu Uzina Mecanică București pentru producția unui vehicul

spot_img

Compania Fiat Chrysler Automobiles, care deține brandul Jeep, este interesată de un parteneriat cu Uzina Mecanică București iar o întâlnire preliminară între cele două părți a avut loc marți, la București, potrivit Agerpres.

Reprezentanții Companiei Naționale Romarm și ai Uzinei Mecanice București au declarat că un acord privind asamblarea de automobile de tip Jeep în România ar fi o oportunitate pentru uzina din România care, în prezent, funcționează la aproximativ 10% din capacitate.

La întâlnire a participat și Dean Thompson, Însarcinatul cu afaceri al SUA în România ad-interim.

Fiat Chrysler Automobiles și-a manifestat interesul de a realiza un parteneriat cu industria națională în ceea ce privește vehiculele militare 4×4 Jeep J8. Reprezentanții celor două părți spun că proiectul este unul complex, gama de produse putând fi extinsă și pentru alte vehicule necesare sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Floarea Șerban, director general al Companiei Naționale Romarm, a spus că propunerea este una ”extrem de importantă”, care ar putea ”demara concret procesul de revitalizare a industriei naționale de apărare care, din păcate, a ajuns la praguri critice”.

Aceasta a precizat că, în funcție de numărul de vehicule, uzina din București s-ar putea ocupa de la asamblarea unor componente până la fabricarea unor părți ale respectivelor vehicule. ”Situația Uzinei (Mecanice București — n.r.) este una din cele mai critice din istoria acestei unități”, a adăugat Floarea Șerban. UMB a realizat, de-a lungul timpului, peste 1.100 de tancuri.

Declarații Dean Thompson:

  • Încercăm să îmbunătățim relațiile comerciale și economice, în mare, între SUA și România. E important ca România să decidă de ce echipamente are nevoie, ce strategie are și să pornească de acolo.
  • Continuăm să încurajăm România să construiască un mediu de afaceri pozitiv. De asemenea, profităm de oportunitățile comerciale cu România. E mult potențial pe toate aceste fronturi.

Declarații Neculai Banea, secretar de stat în Ministerul Economiei:

  • Noi dorim să aliniem industria de apărare la necesitățile de înzestrare ale forțelor sistemului național de securitate. Ideea noastră este să participăm la producție.
  • Intenția României, în relația cu SUA, în contextul prezentei discuții este să crească parteneriatul economic la același nivel cu parteneriatul militar.
  • MApN urmează să primească, începând de anul viitor, 2 la sută din PIB. Pe baza acestei decizii politice MApN își dă seama care este bugetul de care dispune pe următorii zece ani și aici lucrează la un plan de dotare.
  • Uzina bucureșteană funcționează acum la 10% din capacitate, are 270 de angajați și, în lipsa comenzilor de tehnologie militară, realizează comenzi pentru produse din industriile navală, aeriană, petrolieră.

T.S.