4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:48
No menu items!

Comorile lui Tutankhamon

spot_img

Comorile lui Tutankhamon

După zeci de secole, a fost descoperit mormântul faraonului Tutankhamon din Egipt, dezvăluind o bogăţie de comori din aur. În întunericul prăfos din adâncurile Văii Regilor, se odihneşte regele-copil Tutankhamon, domnitor al Egiptului, lângă mormântul lui Ramses al şaselea. Sigiliile gărzii străvechii necropole semnificând rangul înalt al mormântului întâmpină scara cu şaisprezece trepte, care revelează uşa gravată Nebkheprure.

Sclipirea bogăţiei magnifice dezvăluie animale ciudate şi statui din aur, lucruri minunate şi unice, încărcate de istorie. Anticamera mormântului este plină cu obiecte nepreţuite de care faraonul avea nevoie în viaţa de apoi. Tronul este placat cu aur şi în­crustat cu giuvaeruri, paturi aurite, care aurii, statui din aur şi alabastru, vase de faianţă, casete cu bijuterii preţioase, bărci miniaturale, statuete, o machetă de grânar şi capul aurit al unei vaci reprezentând-o pe zeiţa Hathor.

Peretele solid din aur este parte a unei imense racle, care găzduieşte o ramă de lemn aurit, acoperită cu pânză, ce conţine alte trei racle grele de lemn, îmbrăcate în aur şi bogat inscripţionate. Sarcofagul din cuarţit galben are capac de granit roz, vopsit pentru a se asorta cu baza şi susţine efigia aurie a regelui, lucrată cu o splendidă măiestrie.

În sicriul din aur masiv, stă, înfăşurată în pânză şi presărată cu talismane protectoare şi bijuterii fabuloase, mumia regelui, având faţa acoperită de o nepreţuită mască mortuară din aur bătut. Majoritatea comorilor lui Tutankhamon sunt expuse în muzeul din Cairo, iar mormântul adăposteşte unul dintre cele trei sicrie de aur cu cadavrul misteriosului rege, mort atât de tânăr.

C.N.